- Mange opplever å besvime i løpet av livet. Et av de vanligste stedene der dette skjer, er på badet og toalettet, sier Ingard Løge, spesialist i allmennmedisin ved NHI.
Når en besvimer på badet, er gjerne årsaken blodtrykksfall. Blodtrykket blir så lavt, at det ikke kommer blod nok opp til hjernen. Dermed kan det "svartne" og man kan besvime.
Besvimelse som skyldes annen sykdom som epilepsi eller hjertesykdom har følgelig andre årsaker.
Årsaker til besvimelsen
Det er ifølge Løge flere årsaker til at besvimelsen skjer i dusjen eller på badet:
- Siden det ofte er varmt på badet, vil kroppen prøve å kvitte seg med varme. Dermed går det mye blod til huden, og det blir mindre blod til hodet. Dette forsterkes hvis man bruker veldig varmt vann i dusjen.
- Noen kan få blodtrykksfall når de reiser seg fra liggende eller sittende stilling. Dette kan skje uavhengig av varme, men skjer enda oftere når det i tillegg er varmt. På badet sitter man gjerne en stund på do, og blodtrykket blir lavt. Når man da reiser seg opp, rekker ikke hjertet å kompensere, det skjer et blodtrykksfall og man blir svimmel og ør, og kan besvime.
- Man kan også få blodtrykksfall i stående stilling etter at man har vært oppreist noen minutter (ortostatisk hypotensjon). Dette kan blant annet skje hos eldre som bruker medisiner - spesielt medisiner for å senke blodtrykket. Om man sitter på do, reiser seg opp og går i dusjen, kan svimmelheten eller besvimelsen oppstå førts etter noen minutter.
- Ved toalettbesøk vil det å tømme tarmen utløse en refleks som kalles vagusrefleksen. Dette fører til langsom puls og blodtrykksfall. Dette kan skje både unge og gamle, og være medvirkende til besvimelse når man reiser seg fra toalettet.
Ta forhåndsregler
- Hvis du ofte besvimer, bør du ikke gå rett i dusjen etter en sittende stilling. Vent litt, og vær litt i bevegelse før du går i dusjen, råder Løge.
Han forteller at man også bør unngå at baderomstemperaturen er for høy.
- Om du plages med svimmelhet og besvimelse, vil det hjelpe å få det litt kjøligere på badet, sier han.
Løge minner om at det å besvime eller nesten besvime på grunn av et blodtrykksfall ikke er farlig i seg selv, men fallet kan føre til bruddskader og hodeskader. Hvis man legger seg flatt ned, vil blodet komme opp til hjernen.
- Derfor er det viktig at du setter eller legger deg raskt ned, når du kjenner symptomene på en besvimelse. Luft ut på badet, rusle en liten tur og så kan du gå i dusjen etterpå, sier Løge
En kan også forebygge besvimelse ved å bevege litt på beina eller ta tak i armlenene og aktvisere kroppen noe før en reiser seg opp fra sittende stiling.
Når søke lege?
Om man besvimer i dusjen eller på badet, skyldes det som nevnt oftest et uskyldig blodtrykksfall. Men hvis dette skjer ofte, og man bruker medisiner, kan det være doseringen ikke stemmer helt.
- Hvis du tar blodtrykksmedisiner, kan en lege vurdere om du bruker for mye, sier Løge.
Kanskje bør du også sjekke om det er jernmangel som er årsaken til svimmelheten.
- Hvis situasjonen forandrer seg eller blir verre, er det fornuftig å kontakte lege for å få sjekket om alt er i orden med hjerte og lunger, avslutter Løge.