Nyhetsartikkel

Bildequiz uke 45 2022

Vet du hvilken tilstand dette symptomet er særlig knyttet til?

I ukens bildequiz vil du få presentert bilder av en tilstand som kan kjennes igjen på grunn av ytre faktorer. Denne uken er det ikke et utslett, men øyeforandringer som man særlig ser ved én tilstand. Vet du hvilken?

Svaret kan du skrive på våre Facebook-sider. Det riktige svaret vil bli publisert som en lenke nederst i denne artikkelen på mandag i uke 46.

[imported]
Bildequiz

Hint

  • Slike øyeforandringer kan forekomme ved flere sykdommer, men vi er på jakt etter den vanligste tilstanden hvor man kan se slike forandringer.
  • Langt fra alle som lider av denne tilstanden har utstående øyne som symptom. Det er forbeholdt den største undergruppen av sykdommen - Graves sykdom.
  • Dette er en såkalt autoimmun sykdom, der kroppens egne forsvarsceller "ved en feiltagelse" angriper egne hormonproduserende celler (et bestemt hormon).
  • Generelle symptomer ved denne tilstanden kan være skjelving, hjertebank, svetting, økt appetitt, vekttap, løs mage, uro og nervøsitet.
  • Blant de som deltar i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT -en av verdens største helseundersøkelser) forekommer tilstanden som kan gi disse øyesymptomene hos 2,5 prosent av kvinner og 0,6 prosent av menn.

Riktig svar

Riktig svar finner du ved å følge disse lenkene; Svaret.

Mer om symptomet.