Nyhetsartikkel

Blodtrykksmedisiner øker ikke risikoen for depresjon

Medisiner mot høyt blodtrykk øker ikke risikoen for depresjon. Enkelte medisiner ser derimot ut til å redusere risikoen. Det viser en studie fra Danmark og som er publisert i tidsskriftet Hypertension.

Temaside om Korona

Hjerte- og karsykdommer er forbundet med økt risiko for depresjon. Men det er uklart om behandling med blodtrykkssenkende medisiner reduserer eller øker denne risikoen. Dette skriver forskerne bak en studie publisert i tidsskriftet Hypertension1 - et tidsskrift til American Heart Association.

Forskerne undersøkte 41 av de mest brukte blodtrykksmedisinene. Data om mer enn 3,7 millioner voksne brukere av blodtrykksmedisiner ble analysert. Målet var å finne ut om blodtrykksmedisiner kan påvirke risikoen for å utvikle depresjon.

Ingen økning i depresjon

De fire hovedkategoriene av blodtrykkssenkende medisiner ble gjennomgått: angiotensinmidler (som ACE-hemmere og angiotensin II reseptorblokkere) kalsiumantagonister, betablokkere og vanndrivende midler.

Resultatene viste at ingen av de 41 vanligste medisinene mot høyt blodtrykk økte risikoen for depresjon.

Ni medisiner - noen få i hver kategori - viste derimot å ha beskyttende effekter mot depresjon.

Finn riktige medisiner

- Det er mulig at mekanismen som er involvert i å redusere risikoen for depresjon, er den betennelsesdempende effekten blant disse ni medisinene, sier Lars Vedel Kessing til Medicalxpress2. Han er hovedforfatter av studien og professor i psykiatri ved Universitetet i København.

- I fremtiden vil det være viktig å sammenligne de inflammatoriske egenskapene til disse ni medisinene som reduserte risikoen for depresjon. Funnene fra studien vår kan være til hjelp når man skal finne legemidler for pasienter med høyt blodtrykk som risikerer å utvikle depresjon, de med tidligere depresjon eller angst og pasienter med en familiehistorie med depresjon, sier Kessing, men understreker: 

- Hvis en pasient er fornøyd med sin nåværende blodtrykksmedisin, er det imidlertid ingen grunn til å bytte, sier han. 

Kilder

Referanser

  1. Kessing L, Rytgaard H, et.al. Antihypertensive Drugs and Risk of Depression A Nationwide Population-Based Study. Hypertension 2020. doi:https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.15605
  2. https://medicalxpress.com/news/2020-08-common-blood-pressure-medications-depression.html