Nyhetsartikkel

Bør menn tisse sittende?

Forebygger det prostatakreft om menn tisser sittende?

Noen har kanskje hørt at menn bør tisse sittende for å forebygge prostatakreft – og for å få tømt blæren fullstendig. Men er dette riktig?

Til tross for mange velmenende råd: Det er ingen sammenheng mellom prostatakreft og stilling ved vannlating. Det er heller ingen dokumentasjon for at blæren tømmes mer effektivt når man sitter. Det er tvert imot studier som viser at blæren tømmes like bra enten man sitter eller står, og det gjelder også ved forstørret prostatakjertel.

Mindre sjanse for søl...

Den beste grunnen til å tisse sittende er hensynet til dem som rengjør toalettet.

Under normale omstendigheter tømmes blæren effektivt og fullstendig ved vannlatning. Utløpet er i bunnen av blæra, og det er unaturlig å knipe igjen før en er ferdig.

Urinveisinfeksjon

Når prostata vokser, enten det er godartet vekst eller vekst på grunn av kreftsvulst, kan kjertelen etter hvert utgjøre en avløpshindring. Den første delen av urinrøret går gjennom prostatakjertelen, og dette røret blir trangere når kjertelen vokser. Denne avløpshindringen kan medføre at blæra ikke klarer å presse ut all urinen. De fleste vil oppleve dette som et behov for å hjelpe til med egen muskulatur. Men når prostata når en viss størrelse kan det være umulig å tømme blæren helt. Dette betyr at eventuelle bakterier i urinen kan bli værende igjen i blæren etter vannlating – og dette fører til økt risiko for urinveisinfeksjon.

Den upraktiske delen av det at en ikke tømmer blæren er selvfølgelig at den raskere fylles opp, og at man for eksempel må stå opp om natten for å late vannet.