Nyhetsartikkel

Brannskader forårsaket av rettetang

En rettetang kan påføre barn betydelige brannskader. En tredjedel av slike skader oppstår etter at rettetangen er slått av, og den er i ferd med å kjøles ned.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ni prosent av barn som ble innlagt med brannskader på et sykehus i Belfast, hadde skadet seg på en rettetang. Dette ifølge en artikkel som ble publisert av BBC News i oktober 2012.

17 barn mellom tre måneder og ni år, ble henvist til dette sykehuset med slike skader i perioden 2009 til 2010.

Oppstår raskt

Store brannskader kan oppstå veldig raskt hos barn, ettersom huden deres er 15 ganger tynnere enn hos voksne. En rettetang kan nå temperaturer på over 200 grader. Det kan ta opptil 40 minutter før de er tilstrekkelig avkjølt.

De vanligste områdene barna fikk alvorlige brannskader på, var hendene, men også hode, armer og føtter har vært skadet.

Bør vise mer aktsomhet

En studie som ble publisert i Emergency Medicine Journal i 2006, har også sett på brannskader i forbindelse med bruk av rettetang. I konklusjonen skriver forfatterne at brannskader forårsaket av rettetang, kan føre til stor skade. Ofte blir ikke rettetengene håndtert med den aktsomheten en bør utvise ved slike produkt. Ved hjelp av offentlige helsekampanjer kan man øke folks bevissthet rundt dette, skriver de.

En studie fra 2008, viser at i en tredjedel av tilfellene der barn hadde skadet seg på en rettetang, oppsto skadene etter at rettetangen var skrudd av, og den var iferd med å kjøles ned.

Kilder

Referanser

  1. BBC News: Hair straigtheners: Belfast hospital warns of children`s injuries
  2. RA Duncan, S Waterston, TF Beattie, K Stewart. Contact burns from hair straighteners: a new hazard in the home. Emerg Med J 2006; 23 (3): e21. doi:23(3)
  3. Mehta S, Barnes D, Edwin A, Pape S.. Burns in children caused by hair straighteners: epidemiology and investigation of heating/cooling curves. J Burn Care Res 2008; 29 (4): 650-4.