Nyhetsartikkel

Brystforstørring og brystkreft

Blant kvinner med brystkreft, har de med brystimplantater nærmere 40 prosent større risiko for å dø av brystkreft enn andre.

Det er konklusjonen i en forskningsrapport som nylig er publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ)1.

Brystforstørrelse er en populær kosmetisk kirurgisk operasjon. Formålet er å få større bryster ved å sette inn proteser eller implantater, vanligvis av silikon. Silikonprotesene består av et tykkere, ytre skall av silikon som enten er fylt med saltløsning eller silikongele. Men det finnes flere forskjellige typer brystimplantater eller brystinnlegg.

Ifølge forskerne bak BMJ-studien kan implantatene skjule tegn på brystkreft, som gjerne blir oppdaget i forbindelse med en mammografiundersøkelse. Dermed kan kreften bli oppdaget på et senere tidspunkt blant kvinner med brystimplantater, noe som kan gjøre den vanskeligere å behandle.

Se vår animasjon om brystforstørrelse

Svekker mammografien

Forfatterne av studien, som er fra Quebec i Canada, skriver at kosmetiske brystimplantater er blitt stadig mer populært de siste tiårene. Forskerne har i en metaanalyse gransket resultatene av 12 studier publisert etter 1993, hovedsakelig i USA, Nord-Europa og Canada.

De konkluderer med at kvinner med implantater har 26 prosent økt risiko for å få brystkreftdiagnosen på et senere stadium enn kvinner uten. Videre fant de ut at kvinner med implantater har 38 prosent høyere risiko for å dø av brystkreft, enn de som ikke har foretatt brystforstørring.

Se også: Animasjon om brystkreft


Silikonbryster og brystimplantater med saltvann kan skape skygger på mammografi-skanninger, og svekker dermed visualiseringen av brystvev. Det kan bety at endringer i vevet blir vanskelig å oppdage.

Forfatterne skriver at også flere tidligere studier har undersøkt om brystimplantater kan redusere muligheten for å identifisere brystkreft på et tidlig stadium.

Les også: Flere rammes av brystkreft

Sjekk brystene selv

- Vi vet at det har vært bekymringer om hvorvidt brystimplantater gjør brystkreft vanskeligere å oppdage ved mammografi og dermed forsinke diagnosen. Vi oppfordrer kvinner som deltar på mammografi, til å informere om at de har brystimplantater for å sikre at alt brystvev blir helt undersøkt, sier Caitlin Palframan ved organisasjonen Breakthrough Breast Cancer, til avisen The Guardian.

- Tidlig oppdagelse gir den beste muligheten for vellykket behandling, så vi oppfordrer alle kvinner med eller uten implantater til å jevnlig sjekke brystene for eventuelle endringer, sier hun.

Forskerne bak rapporten understreker at konklusjonen bør leses med forsiktighet. Resultatene er utarbeidet ved hjelp av et lite datamateriale som bakgrunn, og forfatterne ønsker mer forskning rundt konsekvensene av brystimplantasjon på lang sikt.

Kilder

Referanser

  1. Lavigne E, Holowaty E, et.al. Breast cancer detection and survival among women with cosmetic breast implants: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ 2013.