Nyhetsartikkel

Brystrekonstruksjon eller ikke etter brystkreft?

- Det var en komplisert og stor operasjon. Jeg visste vel ikke hva jeg gikk til, sier Ingrid Johannessen fra Mandal. Hun fikk rekonstruert brystet etter en brystkreftoperasjon for omtrent sju år siden.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kvinner som får påvist brystkreft, må få fjernet kreftsvulsten i sin helhet. Kirurgi er hjørnestenen i brystkreftbehandlingen, og ved enkelte former for brystkreft er det ikke noen annen løsning enn å fjerne hele brystet.

Les også: Brystkreft - en oversikt

I andre tilfeller er det aktuelt med brystbevarende kirurgi som gjøres ved at kirurgen fjerner selve svulsten sammen med noe omliggende vev.

Etter å ha fjernet et bryst, eller deler av et bryst, velger mange kvinner å få laget et nytt bryst både av følelsesmessige og fysiske grunner. I noen tilfeller må huden der brystet er fjernet, bli strukket før man opererer og lager det nye brystet.

Dette gjøres ved midlertidig å sette inn et implantat, (en ekspander), under huden og brystmuskel.

Les også: Brystforstørring og brystkreft

Når huden er strukket tilfredsstillende, utføres et nytt inngrep for å fjerne ekspanderen og erstatte den med det permanente implantatet. Noen ganger velger man å beholde ekspanderen permanent. En annen vanlig brystrekonstruksjon innebærer å bruke frisk hud og muskulatur fra andre områder på kroppen. Mange kvinner får også rekonstruert brystvorten. Noen ganger skjer rekonstruksjonen samtidig som operasjonen for å fjerne kreften. Men noen kvinner har rekonstruksjon som en egen operasjon senere.

For sju år siden, fikk Ingrid Johannessen (67) fra Mandal påvist brystkreft i det venstre brystet. Kulen ble oppdaget ved en rutinemessig mammografi.

- Kulen ble oppdaget tidlig. Men jeg valgte selv å operere bort hele brystet. Jeg fikk ganske raskt etter operasjonen spørsmål om jeg ville søke om brystrekonstruksjon, forteller Johannessen.

- Rett etter at jeg fjernet brystet, var jeg lettet over at det ikke hadde spredd seg til lymfene og jeg tenkte at det ikke spiller noen rolle om jeg har et bryst mindre. Men så går det en stund, og man får kanskje behov for å bli "hel" igjen. Jeg fikk velge selv, og kom etterhvert fram til at jeg ønsket dette. Jeg husker jeg tenkte at jeg ønsket å kunne gå i badedrakt igjen. Det har vel noe med følelsen av å være kvinne å gjøre, sier hun.

Johannessen ventet to år på å få rekonstruert brystet. Det ble hentet vev fra magen til å lage et nytt bryst. I etterkant fikk hun også rekonstruert en brystvorte. Det skjedde ved Telemark sykehus.

Kreft i det andre brystet

Det var en stor og komplisert operasjon som varte i 11 timer. I forbindelse med det kirurgiske inngrepet, fikk hun en også infeksjon i såret på magen. Hun lå 14 dager på sykehuset og fikk en hard antibiotikakur før hun ble frisk og kunne reise hjem.

I dag er Johannessen fornøyd med resultatet, men sier at hun nok ikke ville gjort det igjen.

- Jeg fikk lite informasjon om hvor omfattende operasjon dette var, så jeg visste nok ikke helt hva jeg gikk til, sier hun.

For nå må Johannessen nemlig ta stilling til dette spørsmålet på nytt: I april i år, fikk hun påvist kreft i det andre brystet. Også denne gangen fikk hun fort fjernet hele det høyre brystet, og hun fikk raskt det positive svaret om at det ikke var spredning til lymfesystemet.

Men denne gangen er det ikke aktuelt å rekonstruere brystet slik hun gjorde for sju år siden.

- Jeg går aldri gjennom en slik brystrekonstruksjon igjen. Denne gangen har jeg søkt om å få operert inn en silikonprotese, som er et langt mindre komplisert inngrep, sier hun.

Johannessen råder andre som vurderer å rekonstruere brystet etter at de har fjernet det: Skaff deg god informasjon om inngrepet.

- Det var så mye mer komplisert enn jeg trodde, men det er jo opp til en selv hva man ønsker. Samtidig ble resultatet svært bra, og det er nesten ikke mulig å se at det er gjort et inngrep, sier hun.

Når det er sagt, ber hun kvinner om å passe på sin egen kropp - gå på mammografi og undersøke seg selv. Å oppdage kreften tidlig er avgjørende. Det er mye angst forbundet med beskjeden om kreft. Kanskje kan det å leve med angsten og uvissheten var det vanskeligste.

- Det var utrolig viktig å få beskjeden om at kreften ikke hadde spredd seg til lymfevevet. Det betyr at jeg også har sluppet unna cellegiftkurene.

Ikke alle som er i samme situasjon som Johannessen velger å fjerne hele brystet.

- Når du får beskjed om at du har brystkreft, kommer angsten om det har spredd seg. Jeg tenkte: Hvorfor beholde angsten ved å beholde brystet? Jeg valgte heller å fjerne alt og heller få et nytt i etterkant, sier hun.

Neste side