Nyhetsartikkel

Camping gir bedre døgnrytme

Skal du sove ute i sommer? Da kan du få orden på døgnrytmen din.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Noen dager med camping kan reparere en dårlig døgnrytme - det viser svensk forskning.

Å sove ute om sommeren gjør oss mer våkne. Når vi får naturlig lys, særlig på formiddagen, koordineres vårt biologiske system med sola og vi blir naturlig trøtte når sola går ned. På den måten kan en forstyrret søvnrytme komme i gjenge igjen.

Det mener John Axelsson, professor i søvnforskning ved Stockholms universitet, og en av forskerne bak en studie om søvn og naturlig lys.

Studien er omtalt i svenske forskning.se

Innretter oss etter sola

camping2.jpg

Han har sammen med amerikanske kolleger gjort et forsøk der mennesker har campet ute og levd helt uten kunstig lys. Det tok forsøkspersonene bare noen dager å omstille dagsrytmen sin.

Axelsson forklarer til svenske forskning.se at det er lys og mørke som signaliserer til kroppen når søvnhormonet melatonin skal produseres. Hvis vi bare har tilgang på dagslys, vil kroppen innrette seg etter når sola stiger og går ned.

- Vi mennesker har en biologi som er utviklet til å sove når det er mørkt, sier John Axelsson.

Vekkes av den biologiske klokka

Forsøkspersonene i campingstudien ble utsatt for opp til 13 ganger mer dagslys enn det de var vant med i sine vanlige liv, og deltagerne begynte fort å leve i samsvar med sin biologiske klokke.

Axelsson forklarer til nettstedet at om den biologiske klokken ikke forstyrres av vekkerklokken, så er det førstnevnte som bestemmer når vi skal våkne. Dette påvirker også når vi kjenner oss som mest våkne og når vi er trøtte.

 - Mange av cellene i kroppen har sin egen døgnrytme. De trenger regelmessig stimulering av kortisol for å opprettholde sin rytme. Nivået av kortisol er høyest om morgenen og lavest om kvelden. Om vi blokkerer for kortisol, vil rytmen forstyrres, sier John Axelsson.

Kilde: www.forskning.se