Informasjon

CPAP mot søvnapnésyndrom

For å eliminere snorking og forebygge søvnapné kan du bruke et utstyr som øker lufttrykket i luftveiene når du sover, en såkalt "continuous positive airway pressure" (CPAP) maskin.

CPAP-maske

Hva er CPAP?

CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerlig luftveisovertrykk). Det er et apparat som blåser luft gjennom en slange med en trykkregulator. Apparatet gjør det lettere for personer med enkelte luftveissykdommer, f.eks søvnapnésyndrom, å puste. CPAP kan også benyttes til å behandle mer alvorlige lidelser som for eksempel gradvis svekkelse av pustemuskulaturen. I dette dokumentet beskrives CPAP til bruk ved søvnapnésyndrom.

Hvordan brukes CPAP?

CPAP-maskin og -maske

CPAP-behandling foregår om natten mens du sover. Du har en maske over nesen som er forbundet med maskinen via en slange. Selve maskinen står ved siden av sengen. Luften som du puster inn gjennom masken, har et høyere trykk enn ellers i rommet. Luften blåses inn når du puster inn, og når du puster ut må du bruke pustemuskulaturen for å jobbe mot det økte lufttrykket. Dette hjelper til med å holde de øvre luftveiene åpne og forhindrer at de klapper sammen mens du sover.

Det er viktig at du bruker maskinen hver natt og ikke tar den av i løpet av natten.

Hvorfor bruke CPAP?

CPAP kan forsøkes av personer som har moderat eller alvorlig søvnapnésyndrom, det vil si periodevis blokkering av luftveiene og redusert søvnkvalitet. Behandlingen bedrer nattesøvnen og gjør deg mer opplagt på dagtid. Du snorker mindre. Risikoen for å få hjerte- og karsykdommer og hjerterytmeforstyrrelser reduseres.

De fleste med søvnapnésyndrom har nytte av CPAP.

Problemer som kan oppstå

For de fleste er behandlingen uproblematisk. I en overgangsfase kan det kreve litt tilvenning å sove med masken og slangen, men de fleste opplever at nytten av behandlingen er større enn besværet.

Enkelte får tørr eller rennende nese og neseblødninger. Irritasjon av øynene og ansiktshuden kan forekomme. Noen opplever mareritt og hodepine.

Vil du vite mer?