Nyhetsartikkel

D-vitaminer mot irritabel tarm

En ny studie viser at mange med irritabel tarm også har mangel på vitamin D.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irritabel tarm (IBS) er en forstyrrelse i tarmens funksjon. Kjennetegnene er magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré eller forstoppelse.

Symptomene er perioder med smerter og ubehag i magen, men også forstyrrelser av avføring. Mønsteret varierer fra person til person, og kan også variere over tid. Det mest typiske er veksling mellom diaré og forstoppelse.

En liten pilotstudie publisert i BMJ Open Gastroenterology har undersøkt om D-vitaminmangel kan ha en innvirkning på mennesker irritabel tarm.

Les også: Vitamin D-mangel

50 mennesker med irritabel tarm ble rekruttert til studien, og ved hjelp av blodprøver ble D-vitaminnivået vurdert. Forskerne fant ut at hele 78 prosent av personene med IBS hadde for lave nivåer av vitamin D i kroppen.

Deretter ble deltagerne randomisert til å få enten to utgaver av placebolegemidler, et vitamin D-tilskudd og et placebo legemiddel (de ble fortalt at det var probiotisk) eller vitamin D-tilskudd og et ekte probiotisk legemiddel.

Deltagerne tok tilskuddene og legemidlene i 12 uker tilsammen og skulle også svare på spørsmål angående IBS-plagene.

Les også: Vitamin D i kosten

Les også: Vitamin D tar vare på immunforsvaret

Resultater

Resultatene var som følger: Etter 12 uker med tilskudd ble nivåene av vitamin D blant deltagerne forbedret – i alle gruppene. Gruppen som fikk vitamin D og et ekte probiotisk legemiddel, forbedret nivået fra 25 prosent til 87,5 prosent. De av deltagerne som fikk vitamin D alene, forbedret nivået fra 22,2 prosent til 92,3 prosent. Det ble også registrert en forbedring i placebogruppen.

Denne studien forteller oss at det er mange pasienter med IBS som også har vitamin D-mangel. Forskerne så at det var en forbedring av symptomene i alle gruppene, inkludert de som fikk placebo, men dette var ikke statistisk signifikant.

Det er verdt å merke seg at dette var en liten pilotstudie. Likevel tolker forskerne resultatene dithen at pasienter med irritabel tarm også har betydelig vitamin D-mangel og vil dra nytte av tilskudd – og at den negative virkningen IBS har på pasientenes livskvalitet kan bli redsuert ved å normalisere vitamin D-nivået.

Les også: La solen slippe til

Kilder

Referanser

  1. Tazzyman S, Richards N, et.al. Vitamin D associates with improved quality of life in participants with irritable bowel syndrome: outcomes from a pilot trial. BMJ Open Gastroenterolog 2015.
  2. www.nhs.uk