Nyhetsartikkel

Dårlig nattesøvn påvirker blodsukkeret

En tredjedel av tenåringer med type 1-diabetes har søvnapnè. Dårlig nattesøvn gjør det vanskeligere å kontrollerer blodsukkeret, og det har en negativ innvirkning på livskvaliteten.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Sleep i januar 20121.

Deltagerne i studien var 50 ungdommer i alderen 10-16 år, som hadde type 1-diabetes. Kontrollgruppen var barn uten diabetes som matchet deltagerne i alder, kjønnsfordeling og KMI. Disse var deltagere i en annen studie - the Tucson Children's Assessment of Sleep Apnea study.

Forfatterne fant at ca. en tredjedel av barna med diabetes hadde søvnapnè syndrom - uavhengig av vekt. Søvnapné syndrom er en tilstand med anstrengt pusting under søvn (arter seg som snorking) som ofte fører til hyppige oppvåkninger og dårlig kvalitet på søvnen. Tilstanden forekommer hos ca. 1-2% av alle barn. De fleste tilfeller blant barn skyldes forstørrede mandler/falske mandler.

Les også vårt intervju med Svein om å leve med Søvnapné syndrom; Farlig trøtt - Svein var alltid trøtt og sliten. Å holde seg våken når han kjørte bil, ble en farlig kamp, og kona bekymret seg fordi han hadde lange pustepauser om natten. Så hørte Svein et radioprogram han kjente seg igjen i.

Kan bli bedre

Forfatterne bak studien fant at barna med type 1-diabetes hadde mindre dyp søvn om natten enn andre barn, blant annet som følge av søvnapnè syndrom. Blant de som hadde for lite dyp søvn, var dette forbundet med høyere blodsukker og dårligere blodsukkerkontroll. I tillegg hadde de oftere adferdsproblemer, nedsatt livskvalitet, svakere skoleprestasjoner, depresjon, tretthet, og dårligere resultater i matematikk.

Tidligere har søvnapnè syndrom blitt forbundet med type 2-diabetes. Funnene i studien kan tyde på at dette er et problem også blant yngre pasienter med type 1-diabetes.

Forfatterne konkluderer med at søvn og søvnkvalitet bør følges opp som en del av kontrollrutinen hos unge med type 1-diabetes. Med riktig hjelp kan uheldige søvnvaner bli bedre, og blodsukkeret og livskvaliteten likeså.

Les også vårt intervju med Ida Marie om å leve med type 1-diabetes:

Ida Marie (14) har hatt type 1-diabetes i seks år. Stort sett synes hun det er uproblematisk, og hun bekymrer seg lite for helsen. Men hun skulle gjerne sluppet å planlegge alt.

Kilder

Referanser

  1. MM Perfect, PG Patel, RE Scott, MD Wheeler, C Patel, K Griffin, S.T. Sorensen, JL. Goodwin, SF Quan. Sleep, glucose, and daytime function in youth with type 1 Diabetes. Sleep 2012; 35 (1): 1590. www.journalsleep.org