Nyhetsartikkel

Delte magemuskler

Delte magemuskler etter fødsel: Hvis magen din buler ut merkbart i et avgrenset område over, under og til sidene for navlen, og denne "posen" ikke forsvinner verken etter slanking eller trening, kan årsaken være at magemusklene har delt seg.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når det danner seg et mellomrom mellom de loddrette magemusklene, sier vi at magemusklene har delt seg. Dette skjer ofte mot slutten av et svangerskap, eller det kan skje i forbindelse med sterk vektøkning hos ikke-gravide. Magen strekkes ut både i lengderetningen og i bredden.

Hos de fleste kommer magemusklene sammen igjen i løpet av noen uker etter fødselen. Men hos enkelte blir spriket mellom magemusklene vedvarende.

Delte magemuskler ses som en forhøyning som buler ut nedover langs midten av magen - altså mellom de rette magemusklene på hver side av midtlinjen. Dette mellomrommet strekker seg fra nederst på brystbenet til nedenfor navlen, og det blir lett synlig når du strammer magemusklene. Med tiden kan fett hope seg opp i dette slakke området foran på magen, selv hos ellers slanke kvinner, og gjøre det enda vanskeligere å bli kvitt denne "posen".

En av "risikogruppene" for å oppleve en slik muskeldeling er slanke, veltrente kvinner som har båret et stort barn eller tvillinger til termin. I svangerskapet strekkes magemusklene for å sørge for mer plass til det voksende fosteret. Tidlig i svangerskapet kan tegnene på en separasjon av magemusklene være at man ser ekstra hud og bløtvev foran på magen. Senere kan man ofte se at toppen av livmoren buler ut gjennom bukveggen. I alvorlige tilfeller kan man se omrisset av deler av det ufødte barnet. Det er det økte presset på bukveggen som fører til at magemusklene sklir ut til sidene og deler seg på midten. Flere fødsler, eller svangerskap med mer enn ett barn, øker risikoen for denne tilstanden.

Overvekt og svangerskap øker sjansen for deling

Delte magemuskler er nokså vanlig hos spedbarn (særlig de som er for tidlig født). I de fleste tilfeller vokser musklene sammen etterhvert som barnet blir eldre. Dersom barnet utvikler et brokk der tarmslynger kan komme i klem i gapet mellom musklene, kan operasjon være nødvendig.

Middelaldrende, overvektige personer er en annen gruppe som oftere enn andre kan oppleve å få delte magemuskler. Vektøkning kan strekke magemusklene og huden, slik at magemusklene i økende grad deles over navlen. For de som opplever dette, vil en vektreduksjon ofte ikke hjelpe til å få magemusklene sammen igjen. Hos disse personene foreligger det en kombinasjon av delte magemuskler, ekstra ansamling av bukfett og løs, slaskete hud.

Presset på magemusklene i svangerskap og ved en stor vektøkning fører til at musklene strekkes både i lengden og i bredden. Vanlige situps fungerer kun lengdevis, men klarer ikke å stramme musklene slik at de kommer tettere sammen rundt navlen.

Neste side