Nyhetsartikkel

Dette er mest effektiv mot blemmer på foten

Sliter du med blemmer og gnagsår? En ny studie har undersøkt hva som fungerer for å forhindre det.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blemmer og gnagsår er noen av de vanligste plagene ved fysisk aktivitet. Nesten alle som regelmessig trener eller konkurrerer i idrett, opplever blemmer, og ifølge en ny studie plager dette omtrent 40 prosent av maratonløperne.

Men også for syklister, turgåere, backpackere og fotballspillere kan dette være et stort problem. Blant ultraløpere er det i enkelte undersøkelser rapportert om en forekomst på 100 prosent.

Forskerne bak studien har nå undersøkt effekten av en billig og enkel løsning på blemmeproblemet.

Studien er publisert i tidsskriftet Clinical Journal of Sport Medicine

Blemmer utvikler seg når noe gnir gjentatte ganger mot en del av huden. Dette fører til en friksjon som gjør at det øverste laget av huden begynner å skille seg fra hverandre, og produserer varme. Dette er tegnet på en begynnende blemme. Hvis friksjonen fortsetter, fylles det væske mellom rommene i hudlagene og det blir en blemme.

Blemmer gjør veldig vondt. Derfor har man i alle år forsøkt utallige metoder for å unngå dem.

Testet ut papirtapen

Blemmer

Grant S. Lipman ved Stanford University School of Medicine i California er en av forskerne bak studien. Han er også involvert i flere ultraløp rundt om i verden. NY Times skriver at Lipman fikk høre fra utøvere som deltar på ultraløp, at det hjelper å bruke papirtape på føttene for å forhindre at det etablerer seg blemmer.

Papirtape er en tynn, billig tape laget av papir som selges på apoteket - gjerne som kirurgisk eller medisinsk tape. Denne tapen er også en vanlig del av førstehjelpsutstyret. Tapen er tynnere enn bandasjer, og den har en "pustende effekt".

I den nye studien ble papirtape testet på en gruppe idrettsutøvere som ofte får blemmer, nemlig ultraløpere.

Lipman og hans kolleger spurte 130 menn og kvinner som skulle delta i et ultraløp i 2014 om de kunne løpe med papirtape på føttene - nettopp for å sjekke om det forhindret blemmene og gnagsårene til å komme.

De av løperne som hadde vært plaget med blemmer tidligere, fikk plastret nettopp disse delene av foten. Andre som ikke var plaget, ble tapet mer på måfå.

Hard hud og tørre føtter

blemmer

Utallige mil senere hadde de fleste av løperne utviklet blemmer.

Men omtrent 70 prosent av blemmene kom på de ubeskyttede delene av foten. Svært få hadde utviklet blemmer der de var blitt tapet. Forskerne konkluderte med at tapen hadde en svært robust effekt, og at tapen reduserte forekomsten av blemmer med minst 40 prosent.

Til NY Times sier Lipmann at for de som ønsker å forsøke papirtape for å unngå gnagsår, er dette en enkel løsning: Klipp eller riv en smal stripe papirtape og legg den over den delen av foten eller hælen som er utsatt for gnagsår.

Martin Hoffman ved Northern California Health Care System har ikke vært involvert i studien, men sier til Reuters Health at pairtape ikke er det første han vil anbefale de som sliter med blemmer og gnagsår.

Han sier at at han anbefaler folk å trene riktig, bruke sko som passer riktig, og å file ned hard hud først.

- Hard hud skape trykkpunkter som kan gjøre blemmer verre. Det er også viktig å holde føttene tørre, sier han til Reuters Health.1

Kilder

Referanser

  1. www.nytimes.com
  2. Lipman G, Sharp L, et.al. Paper Tape Prevents Foot Blisters: A Randomized Prevention Trial Assessing Paper Tape in Endurance Distances II (Pre-TAPED II) . Clin J Sport Med 2016.
  3. http://www.reuters.com/news/health