Nyhetsartikkel

Dette reduserer risikoen for Alzheimers

Strikking, trening og gå på konsert når man er midt i livet er noen av flere aktiviteter som ifølge en forskningsstudie publisert i tidskriften Neurology reduserer risikoen for demens.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å delta på kulturelle aktiviteter, synge, strikke og være fysisk aktiv når man er midt i livet vil redusere risikoen for demens senere i livet. 

Det viser en svensk studie som er publisert i tidsskriftet Neurology1.

Universitetet skriver i en nyhetsmelding på sine nettsider at 800 kvinner var inkludert i studien - og alle ble fulgt i 44 år. Da studien startet - i 1968 - ble kvinnene spurt om hvor ofte de var fysisk aktive og hvor mye de drev med hjernestimulerende aktiviteter som å lese, strikke og synge i kor. 

Les også: Demens - tiltak for å minske risikoen

Aktiviteter for alle

Hjernestimulerende aktiviteter ble delt inn i fem ulike områder: 

1. Intellektuelle aktiviteter som å lese, skrive og løse kryssord.

2. Kunstaktiviteter som å synge i kor, spille et instrument, gå på konsert eller teater. 

3. Manuelle aktiviteter som å sy, strikke og jobbe i hagen. 

4. Foreningsliv.

5. Religiøse aktiviteter.

– Dette er lette og artige aktiviteter som alle kan holde på med og som samtidig beskytter mot demens hver og en for seg, sier Jenna Najar i en nyhetsmelding fra universitetet. Hun er lege ved Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet.

Fysisk aktivitet ble delt inn i tre grupper: Inaktivitet, rolig regelmessig aktivitet minst fire timer per uke eller hard fysisk trening som å jogge, svømme eller spille tennis minst tre timer per uke. 

Les også: Å leve med demens - som pårørende

Fysisk aktivitet gir stor gevinst

Etter 44 år med oppfølging utviklet 194 av kvinnene som deltok i studien demens. 

– Kvinner i gruppen med flest hjernestimulerende aktiviteter hadde 34 prosent lavere risiko å utvikle demens og 46 prosent lavere risiko for å utvikle Alzheimers sykdom enn kvinnene med lavest antall hjernestimulerende aktiviteter, sier Najar.

Blant deltagerne som var fysisk aktive, hadde 52 prosent mindre risiko for å utvikle vaskulær demens (skyldes forstyrrelser i hjernens blodforsyning eller blodkar) i forhold til de som var inaktive.

Les også: Trening og demens

Kilder

Referanser

  1. Najar J, Östling S, et.al. Cognitive and physical activity and dementia A 44-year longitudinal population study of women. Neurology 2019. doi.org