Nyhetsartikkel

Diabetes og syn

Diabetes øker risikoen for flere øyesykdommer. Regelmessige øyekontroller og tidlig inngripen reduserer risikoen betydelig.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høyt blodsukker, som kan oppstå ved ubehandlet eller dårlig regulert diabetes, kan føre til nedsatt syn og i verste fall blindhet. I dag finnes det heldigvis behandling som kan redusere risikoen for diabetesrelatert blindhet betydelig.

Høyt blodsukker over tid skader (forsnevrer) arterielle blodkar i hele kroppen (aterosklerose, åreforkalkning). Slike forsnevringer kan medføre nedsatt blodsirkulasjon og mindre blødninger i netthinnen (retina) i bakre del av øyet. Aterosklerosen kan blokkere små blodkar (arterioler) i netthinnen, slik at de lekker væske eller blør. Når dette skjer, vil det over tid kunne vokse ut nye blodkar (neovaskularisering) som ikke fungerer like godt som de opprinnelige blodkarene. Disse har lettere for å lekke eller blø. Denne tilstanden kaller retinopati.

Les også: Høyt blodsukker

Hva skjer i øyet ved diabetisk retinopati?

Det skilles mellom to typer diabetisk retinopati: Ikke-proliferativ og proliferativ retinopati.

Den tidlige utviklingen av retinopati kalles ikke-proliferativ retinopati. I denne fasen dannes det ikke nye blodkar, men veggene til blodkarene i netthinnen svekkes. De begynner å bule ut her og der, noe som kalles mikroaneurismer. Disse kan lekke væske og blod ut i netthinnen. Litt større blodkar kan begynne å vide seg ut og få en uregelmessig diameter. Ikke-proliferativ retinopati kan utvikle seg fra mild til alvorlig ettersom flere blodkar blir blokkerte. Også nervefibrene i netthinnen kan begynne å hovne opp. I noen tilfeller kan den sentrale delen av netthinnen, makula - der skarpsynet er lokalisert, hovne opp (diabetisk makulaødem), en tilstand som krever snarlig behandling for å unngå varig, alvorlig synstap.

Den diabetiske retinopatien kan i noen tilfeller bli mer alvorlig, det oppstår det som kalles proliferativ retinopati. I denne fasen lukkes ødelagte blodkar, noe som medfører vekst av nye, unormale blodkar i netthinnen. Disse blodkarene har lettere for å lekke inn i den klare, geléliknende væsken som fyller det sentrale rommet av øyet (glasslegemet eller corpus vitreum). Over tid vil det dannes arrvev som kan trekke netthinnen ut fra bakre del av øyet, det kan oppstå netthinneløsning. De nye blodkarene kan også medføre at den normale strømmen av væske gjennom øyet hemmes, noe som kan gi trykkstigning og utvikling av grønn stær (nevrovaskulært glaukom) - en sykdom som kan skade nervene som formidler synsinntrykk inn til synsenteret i hjernen.

Neste side