Nyhetsartikkel

Diabetes type 2: Tidlig til sengs er best

Pasienter med diabetes type 2 kan ha nytte av å legge seg tidlig. B-mennesker liker å være oppe om natta, med sitter også mer i ro enn andre.

Temaside om Korona

Forskerne bak en studie publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care1 i 2020 har undersøkt pasienter med type 2-diabetes, og sett på om det er en sammenheng  mellom leggetid og en sunn og aktiv livsstil.

Forskerne undersøkte 635 pasienter med diabetes type 2. Alle brukte et akselerometer i syv dager for å registrere intensiteten og tiden de brukte på søvn, hvile og generell fysisk aktivitet.

Les også: Trening ved diabetes type 2

Sent til sengs - mer stillesitting

De fant ut at mennesker som foretrekker å legge seg sent, har en stillesittende livsstil og driver med lite fysisk aktivitet. 

Joseph Henson fra University of Leicester er en av forskerne bak studien. Han sier til Medicalxpress2 at det å forstå hvordan leggerutiner og søvnpreferanser kan påvirke nivået av fysisk aktivitet, kan hjelpe mennesker med diabetes type 2 til bedre å håndtere sin egen helse.

Han sier at for folk som foretrekker å legge seg sent og stå opp sent, er dette viktig:  forskningen viser at denne gruppa trener 56 prosent mindre enn pasientene som liker å legge seg tidlig.

Les også: Diabetes type 2: Fedme er kritisk risikofaktor

Justere leggetiden 

Studien fant at 25 prosent av deltakerne foretrakk å legge seg tidlig og stå opp tidlig om morgenen. 23 prosent foretrakk å legge seg sent og stå opp sent, mens 52 prosent hadde ingen preferanser med tanke på leggetid.  

Forskerne bak studien sier at koblingene mellom det å legge seg sent og lite fysisk aktivitet er tydelig. Samtidig er dette noe som kan modifiseres: å justere leggetiden vil være å endre livsstilen til det bedre. For pasienter med diabetes kan dette være nyttig informasjon og et puff i retning til å få en bedre helse. 

Les også: Gevinstene av en sunn livsstil

Kilder

Referanser

  1. Henson J, Rowlands A, et.al. Physical behaviors and chronotype in people with type 2 diabetes. BMJ Open Diabates Research & Care 2020. doi:10.1136/bmjdrc-2020-001375 DOI
  2. https://medicalxpress.com/news/2020-09-early-birds-night-owls-diabetics.html