Nyhetsartikkel

Eksamen? Maten som hjelper

Er det mulig å spise seg til et bedre eksamenresultat?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har du eksamen? Eller skal på jobbintervju? Det mangler ikke på råd som skal hjelpe deg til å skjerpe hjernen. Men har det noe for seg?

Det er forskning som tyder på at man kan ta smarte matvalg som gjør hjerne og kropp i stand til å yte bra når det gjelder.

Helsenettstedet WebMD har undersøkt hva forskningen sier, og selv om det er få overraskelser på listen over gunstige mat- og drikkevarer, kan det være verdt å ta en titt.

Her får du oversikten:

Kaffe

6105-2-kaffebonner.jpg

Det finnes dessverre ikke magisk mat som kan øke IQ eller gjøre oss smartere. Men visse stoffer, som koffein, kan virke stimulerende og hjelpe konsentrasjonen. Overdreven bruk av koffein kan ha uheldig effekt. 

Sukker

58778-2-frukt.jpg
Glukose (ikke hvitt sukker) er hjernens foretrukne drivstoffkilde. Et glass med søt drikke kan gi en kortvarig økning i minne og mental evne.

Frokost

COLOURBOX3019662.jpg

Om frokost er nødvendig eller ikke er et omdiskutert tema, men studier viser at det å spise frokost kan forbedre kortsiktig hukommelse og oppmerksomhet. Mat med fullkorn, meieriprodukter og frukt er å fortrekke. Men ikke overdriv: for mange kalorier til frokost kan hindre konsentrasjonen.

Fisk

58993-2-mat-rik-p-b12.jpg

Er fisk det nærmeste man kommer mat for hjernen? Fisk er en proteinkilde rik på omega-3 fettsyrer og som virker positivt på hjernens helse. Dette er sunt fett og et kosthold med mye fet fisk er knyttet til lavere risiko for demens og hjerneslag og lavere mental tilbakegang. Det er også forskning som tyder på at fisk kan spille en rolle i et godt minne - spesielt ettersom vi blir eldre.

Mørk sjokolade og nøtter

11422-2-valnotter.jpg

Nøtter og frø er gode kilder til vitamin E, som i noen studier er blitt koblet til redusert kognitiv nedgang hos eldre. Mørk sjokolade inneholder også antioksidanter og koffein - som kan gi bedre fokus. En neve nøtter og mørk sjokolade om dagen kan derfor være lurt. 

Blåbær

49509-2-blbr.jpg

Ja, hva er det med supermaten blåbær?

Forskning på dyr viser at blåbær kan bidra til å beskytte hjernen og redusere skadene for de med Alzheimers sykdom eller demens. Studier viser også at kosthold med mye blåbær forbedret både læring og muskelfunksjon hos aldrende rotter - og gjorde dem mentalt mer lik yngre rotter. 

Sunt kosthold

7246-2-sunt-kosthold-eldre-dame.jpg

Det høres banalt ut, men hvis kostholdet ditt mangler essensielle næringsstoffer, kan det redusere evnen til konsentrasjon. Å spise for mye eller for lite er ikke bra. Et tungt måltid kan få deg til å føle deg trøtt, mens for få kalorier kan føles distraherende.

Kilde: Informasjonen i denne artikkelen er basert på en artikkel i WebMD.