Nyhetsartikkel

Er det farlig?

I en gjennomgang av ofte stilte spørsmål knyttet til helse- og livsstilsrelaterte hendelser har vi plukket ut spørsmål med et gjentagende fortegn: "Er det farlig?" Her svarer vi på noen av disse.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vi har valgt ut gjengangere med innledningen "Er det farlig" og sendt spørsmålene videre til legene i redaksjonen. Her kan du lese svarene:

Er det farlig å hoppe over mensen?

Nei, det er ufarlig. Du kan oppleve litt småblødninger de dagene du skulle hatt menstruasjon, men vanligvis ikke. Du bruker enten en p-pille eller en mini-pille. Fortsetter du som vanlig med pillene, vil du heller ikke oppleve uregelmessigheter med menstruasjonen. Hvilke piller du skal ta, og hvilke du skal hoppe over, varierer mellom de ulike merkene. Du kan lese mer om utsettelse av menstruasjon i denne artikkelen.

Er det farlig å holde seg når man må tisse?

Det er ikke farlig å holde seg når man må tisse. Men man bør ikke holde seg hver gang. Det kan ødelegge følelsen av vannlatningstrang og forstyrre tømningsmekanismen. Men å holde seg en gang i blant er helt uproblematisk.

Er det farlig å døgne?

Det er helt ufarlig å døgne – men man må være klar over at man etter et døgn uten søvn får svekket oppmerksomhet, nedsatt reaksjonsevne og svekket konsentrasjon. Dette kan føre til at man ikke er i stand til å kjøre bil, og vil prestere dårlig på skolen eller jobb den påfølgende dagen. Men man tar ikke varig skade av det. For personer som sliter med søvnforstyrrelse, kan disse plagene forverres og døgnrytmen forstyrres av døgning.

Tilstrekkelig søvn er en viktig faktor for blant annet å føle velvære, for følelsesmessig balanse, for bedre å tåle ulike belastinger og smerter, for konsentrasjonsevnen. Det er imidlertid noe uklart hva som skjer under søvnen som gjør at den er så viktig for at vi skal kunne fungere godt i dagliglivet. Les mer om dette i artikkelen Hva er søvn?

Er det farlig å inhalere helium?

Potensielt, ja. Dersom du fyller lungene med helium, fortrenger det livsnødvendig oksygen. Inhalerer du for mye, og fortrenger oksygen over for lang tid, kan det være livsfarlig. Å trekke pusten for dypt med helium kan også være farlig, og forårsake små embolier i blodet (gassbobler). Det er dokumenterte tilfeller av helium-inhalasjons-dødsfall. En tredje fare er når man puster inn en gass under trykk – det kan skape et for høyt trykk i lungene, og få lungevev til å sprekke. Når man vet hvor mange som har prøvd dette, så er riktignok ikke risikoen veldig stor. De fleste vil nok svime av, og puste oksygen under besvimelsen, og reddes på den måten. Rådet får bli – om du puster inn helium for å få pipestemme, ikke gjør det for lenge eller for mye. Dette rådet vil nok gjøre både deg og dine tilhørere godt (det er artig en stund, men ikke veldig lenge). Farene med innpusting av helium er større for barn som gjør dette. Selv om helium er lovlig og tilgjengelig, så er det altså potensielt farlig, men i kontrollerte og begrensede mengder er det ufarlig.

Kilde: Inhalants & Poisons, National Inhalent Prevention Coalition

Er det farlig å ikke spise på en dag?

Nei, men du bør drikke, det er viktigere enn mat på kort sikt. Faste kan også føre til at man spiser langt mer usunt enn man ville gjort dersom man ikke fastet. Forskning har vist at faste på 18 timer gjerne fører til dette: mangelen på mat øker aktiviteten som omhandler belønning i hjernen. Med andre ord: Usunn mat appellerer til hjernen når magen er tom. Denne studien antyder at bare det å hoppe over ett måltid, eller å handle mat rett før lunsj eller middag, kan føre til at vi kjøper mindre sunn mat.

Les mer om dette her: Ikke lurt å handle på tom mage