Nyhetsartikkel

Er det genene som bestemmer hvor mye du veier?

Hvorfor har enkelte lettere for å legge på seg enn andre? Ny forskning gir ytterligere bevis på at gener spiller en betydelig rolle for utvikling av fedme.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en stor, ny undersøkelse om gener har forskere avdekket en rekke genområder som kan bidra til å forklare hvorfor noen mennesker lettere legger på seg enn andre.

Funnene er presentert i to artikler i februarutgaven i tidsskriftet Nature.

Forskerne analyserte genetiske prøver fra mer enn 300.000 mennesker og identifiserte områder i genene som blant annet spiller en rolle for fedme og som bestemmer fordelingen av fett på kroppen - uavhengig om man er tynn eller overvektig.

Her kan du beregne ditt kaloribehov

En av de to artiklene i Nature fokuserer på gener som påvirker hvor fettet er lagret i kroppen, noe som påvirker helserisikoen. For eksempel har folk med mye magefett større risiko for å ha metabolske tilstander som diabetes type 2 og hjertekarsykdom enn de med mer fett på hoftene eller fordelt over hele kroppen.

I den andre artikkelen har forskerne sett på sammenhengen mellom gener og kroppsmasseindeks (KMI). Forskerne sier de fant 97 genetiske assosiasjoner knyttet til KMI. De fant også at genetiske områder forbundet med KMI er knyttet til områder som kontrollerer faktorer som appetitt og energibruk.

Les også: Overvekt - hva er det?

Det farlige magefettet

Mlebnd

Det er forskere fra det internasjonale Genetic Investigation of Anthropometric Traits (GIANT), som står bak disse store studiene.

- Dette er den største undersøkelsen noensinne som omhandler hvilke genetiske områder som spiller en rolle i forhold til fedme, sier Tune Pers til Videnskab.dk. Han er forsker ved blant annet Boston Children's Hospital i USA.

Les også: Helseskader ved sykelig overvekt

Ifølge Videnskab.dk har forskerne samarbeidet om å samle og undersøke funnene - den største mengden genetiske data som har blitt analysert. De fant først 147 genetiske områder som er forbundet med fedme.

Forskerne har brukt en ny metode i denne studien - som kalles DEPICT. Dette er en metode som brukes til å finne ut mer om hvilke biologiske prosesser som er involvert når man finner genetiske sammenhenger. Det viste seg nemlig at:

  • 49 av de identifiserte områdene i arvematerialet påvirker sentrale metabolske prosesser, som avgjør hvordan fettvevet utvikler seg og hvor fettet setter seg på kroppen. Forskerne er spesielt opptatt av å finne ut om hvorfor fett hos noen mennesker hopes opp inne i buken - for bukfedme øker som nevnt risikoen for en rekke sykdommer.
  • 97 av de 147 genetiske områdene påvirker hjernemekanismer som blant annet er med på å styre hvor stor appetitt man har. Disse mekanismene skal ha innflytelse på hvor mye man spiser og hvor mye man kommer til å veie.

Les også: Hva er sunn vekt?

Nye måter å forebygge fedme på

Midjeml

Forskere tror altså at noen gener bidrar til hvordan fettet lagres på kroppen, og andre til læring og hukommelse rundt mat. Men for noen genetiske områder er ikke rollen i forhold til fedme fullt ut forstått.

Elizabeth Speliotes ved University of Michigan Health System, som også er en av forfatterne bak studien, sier til BBC Health at dette beviser at det ikke finnes kun en måte å bekjempe fedme på som vil fungerer for alle.

- I dag bruker vi kjønn og alder for å gi generelle anbefalinger om å leve sunt og holde vekta. Men denne typen genetisk informasjon håper vi kan hjelpe oss til å gi mer skreddersydde råd.

Les også: Slik øker du forbrenningen

Peter Weissberg, medisinsk direktør ved British Heart Foundation, sier til BBC:

- Vi vet at fedme, spesielt fett som samler seg rundt magen, kan føre til diabetes og hjertesykdommer, men vi vet lite om akkurat hvordan dette skjer. Disse forskningsresultatene er derfor viktige. Å forstå mekanismene skal hjelpe oss å finne nye måter å forebygge fedme på for å unngå de ødeleggende helsemessige konsekvensene fedme har, sier han.

Les også: Stort fat - mer mat

Kilder

Referanser

  1. Shungin D, Winkler T, et.al. New genetic loci link adipose and insulin biology to body fat distribution. Nature 2015. DOI:10.1038/nature14132 DOI
  2. Locke A, Kahali B, et.al. Genetic studies of body mass index yield new insights for obesity biology. Nature 2015. DOI:10.1038/nature14177 DOI
  3. http://videnskab.dk/krop-sundhed/verdens-storste-studie-sa-taet-er-sammenhaengen-mellem-fedme-og-gener