Nyhetsartikkel

Er du ofte trøtt?

Å føle seg konstant trøtt er ikke uvanlig. Og det er ikke alltid nok søvn hjelper. Her kan du lese om mulige årsaker til at du aldri føler deg helt uthvilt, og noen råd for å bli mindre trøtt og sliten.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange kan kjenne på følelsen av å være trøtt – hele tiden. Også selv om man har sovet nok. Ifølge britiske Royal College of Psychiatrists føler en av fem personer på at de er usedvanlig trøtt i lange perioder, mens en av ti lider av fatigue - en følelse av svekket energi med tretthet og svakhet som ikke lindres av hvile eller søvn. Kvinner har en tendens til å føle seg oftere sliten enn menn.

I denne artikkelen kan du lese om hva årsaken kan være til at du føler konstant tretthet, og hva du kan gjøre for å få mer energi og overskudd. Artikkelen er basert på en oversikt fra britiske National Health Service1.

Les også: En god natts søvn

Å være trøtt kan henge sammen med humør og være et resultat av flere påkjenninger over tid. Men en blodprøve for å utelukke anemi eller stoffskifteproblemer kan være nødvendig for å undersøke om trettheten har medisinske årsaker.

For å prøve å nøste i hvorfor du til stadighet er så trøtt, kan det hjelpe å tenke igjennom:

  • Hvordan fungerer arbeid - og familielivet. Er det noe som er spesielt slitsomt?
  • Er det hendelser som kan ha utløst trettheten, som et dødsfall eller samlivsbrudd?
  • Har du en livsstil som kan gjøre deg trøtt?

Les også: Søvnforstyrrelser rammer mange

Fysiske årsaker til tretthet

Trtt og gravid

Det er mange helseplager som kan gjøre at du føler deg sliten. Som nevnt vil anemi og stoffskifteproblemer føre til tretthet, men også diabetes, matintoleranse og søvnapné kan gjøre at du føler deg unormalt trett.

Les også: Søvnhygieniske råd

De som er overvektige eller undervektige, må jobbe hardere enn normalt for å gjøre dagligdagse aktiviteter - som igjen kan føre til at man blir ekstra trøtt og sliten. Undervekt gir mindre muskelstyrke, og man føler seg sliten raskere.

Graviditet, spesielt i de første 12 ukene, kan også tappe energi.

Det er større sjanse for at det er en medisinsk grunn for tretthet hvis man har andre symptomer i tillegg til å være sliten, som vekttap, endring i avføringsmønster, håravfall eller ekstrem tørste.

Andre tilstander som kan gjøre at du føler deg trett, er:

Cøliaki, anemi, kronisk utmattelsessyndrom, søvnapne, lavt stoffskifte, diabetes, depresjon, rastløse bein og angst.

Les også: Tretthet og slapphet

Neste side