Nyhetsartikkel

Få følger alle kontaktlinse-rådene

De fleste som bruker kontaktlinser, vet hvilke anbefalinger som blir gitt for å forebygge komplikasjoner ved linsebruk. Men ifølge en amerikansk studie er det mindre enn 1 prosent som følger alle anbefalingene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge det amerikanske helsenettstedet WebMD viser en ny studie at de fleste som bruker kontaktlinser, vet hvilke anbefalinger som blir gitt om bruk av kontaktlinser, men at nesten ingen følger alle anbefalingene.

Deltagerne svarte på spørsmål om linsebruk før de skulle inn til en øyeundersøkelse. Mer enn 80 prosent av de som svarte på spørsmålene, trodde de fulgte anbefalingene som ble gitt, men studien avdekket at kun to prosent fulgte de fleste av anbefalingene, og mindre enn en prosent fulgte alle anbefalinger som blir gitt for å forebygge komplikasjoner.

Mange bruker linsene for lenge

En av de vanligste feilene som blir gjort, er at mange bruker linsene lenger enn anbefalt. For eksempel er det mange som bruker to-ukers linser i tre-fire uker før de blir byttet. Når linsene blir brukt for lenge, eller ikke blir håndtert eller oppbevart som anbefalt, er det større sjanse for avleiringer i linsene.

Årsaken til at dette skjer, er at tårevæsken som omgir linsen på øyet, inneholder salter og proteiner som kan avleires på linsen. Hvis vi ikke gjør linsene grundig rene, blir avleiringene værende, og de vil øke i omfang. Kroppens immunforsvar kan reagere på disse avleiringene og gi en slags allergisk reaksjon - noe som kan føre til kronisk røde øyne eller infeksjon.

Slik forebygger du komplikasjoner:

Vanlige anbefalinger som kan hjelpe deg å forebygge komplikasjoner ved bruk av kontaktlinser er:

 • Vask og tørk hendene godt før du tar på linsene. Alltid.
 • Vask linsene godt med egnet rensevæske hver gang du tar dem av og på. Skyll dem i linsevæske, og gni linsene med fingrene. Skyll deretter grundig før du legger dem i linsekoppen.
 • Sørg for at det er nok linsevæske i linsekoppen. Linsene skal være helt dekket av linsevæske.
 • Sørg for at linsevæsken du bruker er ny og ikke utgått på dato. Ikke etterfyll med ny linsevæske oppå den gamle i linsekoppen. Dette er fordi de aktive ingrediensene i noen typer linsevæske brytes ned over tid.
 • Bruk alltid linsevæske til å rense og skylle linsene og linsekoppen med. Du skal aldri bruke vanlig springvann, da dette kan inneholde mikroorganismer som kan forårsake øyeinfeksjoner.
 • Bytt linsekopp hver tredje måned. Vask koppen med linsevæske etter hver bruk, og la den stå åpen og tørke når den ikke er i bruk.
 • Bruk aldri linser når du svømmer eller tar boblebad.
 • Bruk ikke kontaktlinser dersom du er forkjølet eller har influensa, feber eller hals- og øyebetennelse.
 • Bruker du døgnlinser er det viktig å kjenne etter når øynene trenger litt fri fra linsene. Hvis øyet føles slitent og irritert kan du for eksempel ta av linsene om natten. Bruk øyedråper (saltvann) morgen og kveld.
 • Bruk aldri linsene lenger enn anbefalt.
 • Øyet har godt av frisk luft i perioder. Langvarig bruk øker sjansen for sår på hornhinnen.
 • Ikke bruk linsene dersom de er ubehagelige å ha på, eller dersom det føles som du har sand på øynene, øynene blir røde, kløende, eller du plutselig opplever å få svekket syn.