Nyhetsartikkel

Farlig føflekk under foten

Sollys regnes som den ledende årsaken til melanom, men den alvorlige formen for hudkreft kan også oppstå der huden sjelden blir eksponert for sol. En ny studie antyder at den mekaniske belastningen mot undersiden av foten kan bidra til sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kreft i en føflekk, malignt melanom, oppstår når cellene i en føflekk gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller. Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin.

Les også: Hva er føflekkreft?

Men kan trykk mot foten på grunn av ståing, gåing og løping bidra til utviklingen av melanom på undersiden av føttene?

Etter å ha analysert data fra 123 tilfeller over 25 år, har japanske forskere funnet bevis som tyder på dette, selv om de ikke kan konkludere sikkert. Det viste seg at melanom oppsto oftest på de to områdene av føttene der presset og trykket mot foten er størst.

Studien er publisert i tidsskriftet New England Journal og Medicine

Punkter under foten

Japanske forskere har funnet ut at trykkbelastning og skader av å gå eller løpe kan være en risikofaktor for melanom i fotsålene. De skriver også at føflekker under foten oppdages spesielt seint.

- Tilfeller av melanom i fotsålene synes å forekomme på steder som er mest utsatt for belastning når folk går eller løper, sier seniorforsker Dr. Ryuhei Okuyama til Webmd.com. Han er professor i dermatologi ved Shinshu University School of Medicine i Matsumoto, Japan.

- Disse stedene er tåballen, på siden av fotens bue og på hælen. Våre kliniske observasjoner viser at mekanisk stress er involvert i utviklingen av melanom under foten, sier Okuyama.

Når dette er sagt, understreker også forskerne at melanom under foten er svært sjelden. En gjennomgang av medisinske data mellom januar 1990 og desember 2014 avdekket 123 pasienter ved Shinshu universitetssykehus som hadde blitt diagnostisert med melanom i sålen under føttene. Gjennomsnittsalderen for personer diagnostisert med melanom på føttene var 73,5 år.

Sjekk også undersiden av foten

Bare 40 mennesker - om lag en tredjedel av alle pasientene - hadde kreft som var en millimeter eller mindre tykk. Denne tykkelsen er vanligvis klassifisert som melanom stadium 1. Resten hadde melanomer som var tykkere og videreutviklet, viste studien.

Huden under føttene bør altså også være med når huden sjekkes med tanke på kreft.

Okuyama sier at en sjekk under foten bør anses som en del av undersøkelsen når man ser etter hudkreft – særlig hos eldre mennesker. Det er vanskelig å legge merke til dette selv.

De som ønsker å sjekke føflekkene sine selv, må se etter det samme tegn på føflekkreft som på andre deler av kroppen.

Kilder

Referanser

  1. Mingawa A, Omodaka T, et.al. Melanomas and Mechanical Stress Points on the Plantar Surface of the Foot. N Engl J Med 2016. DOI:10.1056/NEJMc1512354 DOI
  2. www.webmd.com