Nyhetsartikkel

Færre får diabetes type 2

Det blir stadig færre nye tilfeller av diabetes type 2 . Fra 2009 til 2014 ble tallet på årlige nye tilfeller redusert fra 16 000 til 11 000 tilfeller, viser nye tall i en analyse fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Diabetes type 2 er en kronisk tilstand og en av de store folkesykdommene. Diabetes type 2 kjennetegnes ved mangel på insulin eller dårlig virkning av insulin. 

Folkehelseinstituttet skriver i en nyhetsmelding på sine nettsider at pasientgruppen øker år for år. Derfor er det gledelig at en ny studie nå viser at antall nye tilfeller går tilbake.

Nedgangen gjelder alle aldersgrupper, alle utdannings- og de fleste innvandrergrupper.

Les mer om diabetes type 2 her

Flere overvektige

Forskerne bak studien tror nedgangen henger sammen med endringer i livsstil i befolkningen. Antall nye tilfeller hjerteinfarkt går også ned, og dette henger trolig sammen med at færre røyker, flere er fysisk aktive og kostholdet er bedre.

Sjekk din risiko for diabetes type 2 her

På tross av dette er det en økning av overvekt i befolkningen. Summen av ulike faktorer kan likevel føre til at antallet tilfeller av diabetes type 2 og hjerteinfarkt går ned.

Les mer om analysen i FHI sin artikkel her

Mange lever lenge med sykdommen

De nyeste tallene viser at cirka 1 av 100 i aldersgruppen 30-39 år lever med diabetes type 2, over 2 av 100 i aldersgruppen 40-49 år og i aldersgruppen over 60 år er 10-15 prosent rammet.
I 2014 var det beregnet at 195 000 personer i aldersgruppen 30 til 89 år hadde sykdommen.

Lars Christian Stene ved Folkehelseinstituttet er medforfatter på studien, og sier i nyhetsmeldingen fra FHI at den gjennomsnittlige pasienten med diabetes type 2 får diagnosen rundt 60 års alder. Med god medisinsk behandling vil mange leve i minst 20 år med sykdommen.

Les også: Styrketrening mot diabetes type 2