Nyhetsartikkel

Fettsuging av lårene gir mer fett på magen

Fettet kommer tilbake etter en fettsuging - men ikke til samme plass.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett, i tidsskriftet Obesity i april 20111. Dette er den første studien som er utført på mennesker, hvor man har undersøkt om fettet kommer tilbake etter en fettsuging, og hvor det havner.

Deltagerne i studien var 32 friske kvinner som ikke led av fedme, men som hadde en uproporsjonal fettfordeling - for eksempel nederst på magen, på lårene eller på hoftene.

Deltagerne ble tilfeldig inndelt i to grupper. Den ene gruppen, på 14 kvinner, gjennomgikk en liten fettsuging. Kontrollgruppen som ikke gjennomgikk fettsuging besto dermed av 18 kvinner.

Fettet kom tilbake - men på en annen plass

Etter fettsugingen ble deltagerne undersøkt og fettprosent målt med ulike målemetoder etter seks uker, seks måneder og etter ett år. Etter seks uker var fettprosenten redusert med 2.1 prosent i fettsugingsgruppa, og 0.28 prosent i kontrollgruppa. Denne forskjellen var mindre etter et halvt år, og etter ett år var forskjellen ubetydelig. Etter ett år var andelen fett på lårene (som hadde blitt fettsugd) fortsatt redusert, mens andelen fett på øvre del av magen hadde økt. Det kunne også komme tilbake på skuldrene og rundt triceps, men magen var det vanligste området. Fettet som ble fjernet fra lårene kom altså tilbake - men fant en annen plass å legge seg.

Deltagerne i studien fikk ikke gjøre livsstilsendringer i den perioden studien varte.

En tidligere tilsvarende studie som har blitt utført på rotter har vist samme resultat - fettet kom tilbake, men fant nye områder på kroppen å legge seg på. Årsaken til at fettcellene fant nye steder å komme tilbake på, kan være at fettsuging ødelegger strukturen under huden, hvor fettcellene befinner seg.

Fornøyde likevel

Ifølge forfatterne var kvinnene som fikk fjernet fettet ved fettsuging likevel fornøyde med resultatet. Blant deltagerne i kontrollgruppen valgte mer enn halvparten å fettsuge seg etter at de hadde fått vite resultatene av studien.

Ifølge en studie som ble publisert i 2008, forblir antallet fettceller i kroppen konstant, uansett hvor mye du slanker deg i voksen alder. Dette kan være med på å forklare hvorfor det er så vanskelig å holde vekten etter en slankekur. Les også: Kan ikke redusere antall fettceller

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Hernandez TL, Kittelson JM, Law CK, Ketch LL, Stob NR, Lindstrom RC, Scherzinger A, Stamm ER, Eckel RH. Fat redistribution following suction lipectomy: Defense of body fat and patterns of restoration. Obesity 2011; Forhåndspublisering på nett, april: .