Intervju

Flere vaksinerer seg mot influensa

Etter flere år med lav vaksinasjonsdekning, ser det ut til at trenden snur: Stadig flere vaksinerer seg mot sesonginfluensa.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- De fleste tåler en influensa godt, men noen kan bli alvorlig syke, sier seniorrådgiver Kjersti Rydland (bildet) ved Folkehelseinstituttet (FHI).

De nyeste tallene fra FHI viser at stadig flere i risikogruppen lar seg vaksinere. I fjorsesongen ble 28 prosent i denne gruppen vaksinert mot influensa. Det er en økning på nær 10 prosent sammenlignet med to år tidligere.

Likevel er det en lang vei igjen å gå.

- Vi skulle gjerne hatt en vaksinasjonsdekning på 75 prosent i risikogruppen og blant helsepersonell, sier Rydland.

Kjersti Rydland

Influensa kan gi komplikasjoner

De fleste tåler fint en influensasykdom en gang i blant. Men det gjelder ikke alle. Nesten 1.5 millioner mennesker i Norge er i risikogruppen for å få komplikasjoner på grunn av influensa. Ifølge Folkehelseinstituttet kan viruset gi alvorlig sykdom og føre til forverring av grunnsykdom hos personer med hjerte- og lungesykdom, nevrologisk sykdom, svekket immunforsvar, diabetes og lever- eller nyresvikt. Influensa kan også gi alvorlig sykdom hos gravide og eldre.

Rydland er fornøyd med at tallene for vaksinasjonsdekning peker oppover, og at trenden ser ut til å fortsette. Blant personer som er over 65 år og er kronisk syke, er det 55 prosent som ble vaksinert mot influensa i sesongen 2016/2017.

At det likevel er mange i risikogruppen som ikke velger å vaksinere seg, kan ha ulike årsaker:

- Vi vet ikke helt hvorfor så mange velger bort vaksinen. Mange med kroniske sykdommer føler seg ikke syke og tenker nok at de vil tåle en influensa godt. I tillegg kan det være tidkrevende eller upraktisk å få tatt vaksinen. Det er ikke alle kommuner som har et lavterskeltilbud for denne vaksineringen, sier Kjersti Rydland ved Folkehelseinstituttet til NHI.no.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle i risikogruppene å vaksinere seg - i tillegg til helsepersonell og pårørende til personer med nedsatt immunforsvar.

- Influensavaksine er et tilbud og folk må selvfølgelig ta valget selv. Vi mener det er viktig at folk har nok kunnskap til å ta dette valget, sier Rydland.

Neste side