Nyhetsartikkel

Fobier: de fire mest vanlige

Når blir frykt til fobi - og hva er de vanligste fobiene? Og hvordan kan du best håndtere det?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens alle fobier er frykt, er ikke all frykt fobier. En fobi er en intens frykt for noe. Frykten blir så ekstrem at du kanskje ikke håndterer den og vil forsøke å unngå situasjonene som gjør at frykten oppstår. Dette kan ofte påvirke livet til vedkommende dramatisk.

Fobier kan føre til angst, depresjon, kvalme, skjelvinger, brystsmerter og økt hjertefrekvens.

Det britiske nettstedet www.patient.info har beskrevet de fire vanligste fobiene:

1. Sosial fobi

Fobi, redd

Dette er også kjent som sosial angstlidelse og er den vanligste fobien. Frykten handler om andre mennesker: en angst og en frykt for hvordan andre tenker om deg eller dømmer deg. En sosial fobi kan føre til at du begynner å unngå situasjoner som involverer sosial interaksjon med andre, eller det fører til stor forlegenhet overfor andre.

Når angst og frykt blir en fobi, kan dette føre til at dagligdagse oppgaver - som å gå i butikken - blir vanskelig.

At det kun er innadvendte mennesker som utvikler sosial fobi, er en misforståelse - dette kan ramme alle - også mennesker som i utgangspunktet er utadvendte. Men det kan ofte starte med at en spesifikk hendelse blant mange mennesker forårsaker angsten og frykten. Resultatet kan derfor bli at man unngår slike sosiale tilstelninger.

2. Agorafobi

Fobi, redd

De mest vanlige misforståelsene rundt agorafobi er at det er en frykt for åpne plasser eller en frykt for å forlate hjemmet. Men agorafobi er egentlig en frykt for ikke å være trygg.

Agorafobi gjør at du frykter tanken på å bli fanget og på å være ute av stand til å flykte. Det kan også være en frykt for å befinne seg et sted der hjelpen er langt unna.

Et eksempel på dette kan være å sitte på i en annens bil. Frykten for at du ikke kan komme deg ut av bilen, kan bli så stor at du unngår å sitte på hos andre. Dette kan igjen begrense livsstil, jobb og sosialt liv.

Mennesker med agorafobi vil søke etter et trygt sted, og som oftest vil dette være hjemmet. Sannsynligheten for at det skal skje noe i hjemmet som man ikke kan flykte fra, er liten. Og dette er grunnen til at mange tror agorafobi er en frykt for å forlate huset, siden dette ofte er en bivirkning. Agorafobi kan faktisk være en sum av mange fobier, og tilstanden kan føre til alvorlig angst og depresjon.

3. Klaustrofobi

Dette er trolig en av de mest kjente fobiene, og er frykten for trange rom. Du kan ha en pågående irrasjonell frykt for trange rom, som kan ha utviklet seg fra en tidligere erfaring om å være fanget i et trangt rom.

Alle små områder som heiser, toaletter og tunneler vil føre til en intens frykt som igjen fører til hjertebank, hodepine, svimmelhet og kvalme.

4. Hemofobi (blodfobi)

Fobi, redd

En person med hemofobi vil få en intens reaksjon på synet av blod. Denne type fobi fører til et plutselig fall i blodtrykket, som kan føre til svimmelhet og i noen tilfeller besvimelse.

Hemofobi handler ikke bare om synet av blod, men også tanken på blod. Dette er en fobi som føre til frykt for nåler, eller å bli tatt blodprøve av. Det kan også gi seg utslag i en frykt for å bli smittet av sykdommer eller bli syk, og når man ser blod, kan man få en intens angst på grunn av frykten for å bli smittet av noe.

5. Hvordan håndtere fobiene?

Leah Taylor ved Patient.uk skriver at vi lever i et samfunn som til tider ser ut til å ha en frykt for fobier - og frykt for dårlig mental helse.

Den beste måten å håndtere fobier på, er gjerne å snakke om dem: snakk med venner og familie. På den måten vil du kunne føle deg tryggere, noe som igjen kan redusere effekten av fobien. Det er også ulike typer behandlinger som kan hjelpe deg med å takle frykt - og den beste vil mange mene er kognitiv atferdsterapi. Dette er en type behandling som eksponerer pasienten for sin egen frykt, men i et trygt miljø, og på den måten vil man bli konfrontert med fobien sin og i økende grad få kontroll over den.

(Kilde: www.patient.info)