Nyhetsartikkel

Forebygg type 2-diabetes - spis hjemme

Hyppige restaurantbesøk øker risikoen for å utvikle type 2-diabetes.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Livsstil og matvaner har stor betydning for utviklingen av type 2-diabetes. Nå har forskere sett nærmere på sammenhengen mellom det å spise hyppig på restaurant og utviklingen av type 2-diabetes. Studien som blir presentert i American Journal of Clinical Nutrition i februar 2010, viser at det er en sammenheng mellom det å spise hyppig ute og type 2-diabetes.

Unngå fritert mat, hamburgere og kinesisk mat

Deltagerne var 44 072 afroamerikanske kvinner som deltar i en lengre oppfølgingsstudie. Deltagerne har svart på spørsmål om blant annet matvalg, som de har sendt inn annethvert år siden 1995. Alle deltagerne var i alderen 30-69 år og i utgangspunktet hadde ingen av dem type 2-diabetes.

I løpet av de ti årene studien varte, utviklet 2873 av kvinnene type 2-diabetes. Hyppige restaurantbesøk med inntak av mat som hamburgere, stekt kylling, stekt fisk og kinesisk mat økte risikoen for å utvikle type 2-diabetes. Det ble tatt høyde for og justert for andre risikofaktorer for å utvikle type 2-diabetes.

Reduser risikoen - spis hjemme

Justert i forhold til kroppsmasseindeks - om vedkommende var overvektig eller ikke, ble disse anslagene mindre tydelige. Dette forteller at økningen i risiko for å utvikle type 2-diabetes, først og fremst skyldes vektøkning, overvekt og fedme. Ved å droppe hyppige restaurantbesøk og inntak av usunn hurtigmat, og heller lage et sunt og enkelt måltid hjemme, kan man altså minske risikoen for å utvikle denne livsstilssykdommen.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Krishnan s, Coogan PF, Boggs DA, Rosenberg L, Palmer JR. Consumption of restaurant foods and incidence of type 2 diabetes in African American women . Am J Clin Nutr 2010; 91: 465-71. www.ajcn.org