Livsstil og matvaner har stor betydning for utviklingen av type 2-diabetes. Nå har forskere sett nærmere på sammenhengen mellom det å spise hyppig på restaurant og utviklingen av type 2-diabetes. Studien som blir presentert i American Journal of Clinical Nutrition i februar 2010, viser at det er en sammenheng mellom det å spise hyppig ute og type 2-diabetes.
Unngå fritert mat, hamburgere og kinesisk mat
Deltagerne var 44 072 afroamerikanske kvinner som deltar i en lengre oppfølgingsstudie. Deltagerne har svart på spørsmål om blant annet matvalg, som de har sendt inn annethvert år siden 1995. Alle deltagerne var i alderen 30-69 år og i utgangspunktet hadde ingen av dem type 2-diabetes.
I løpet av de ti årene studien varte, utviklet 2873 av kvinnene type 2-diabetes. Hyppige restaurantbesøk med inntak av mat som hamburgere, stekt kylling, stekt fisk og kinesisk mat økte risikoen for å utvikle type 2-diabetes. Det ble tatt høyde for og justert for andre risikofaktorer for å utvikle type 2-diabetes.
Reduser risikoen - spis hjemme
Justert i forhold til kroppsmasseindeks - om vedkommende var overvektig eller ikke, ble disse anslagene mindre tydelige. Dette forteller at økningen i risiko for å utvikle type 2-diabetes, først og fremst skyldes vektøkning, overvekt og fedme. Ved å droppe hyppige restaurantbesøk og inntak av usunn hurtigmat, og heller lage et sunt og enkelt måltid hjemme, kan man altså minske risikoen for å utvikle denne livsstilssykdommen.
Vil du vite mer?
- Type 2-diabetes
- Nyoppdaget type 2-diabetes
- Diabetes - animasjon
- Diabetes mellitus - er du i risikogruppen
Kilder
Referanser
- Krishnan s, Coogan PF, Boggs DA, Rosenberg L, Palmer JR. Consumption of restaurant foods and incidence of type 2 diabetes in African American women . Am J Clin Nutr 2010; 91: 465-71. www.ajcn.org