Nyhetsartikkel

Fortsetter å sole seg etter føflekkskreft

De som har hatt melanom (føflekkskreft), er gjerne flink med solbeskyttelse det første året etter diagnosen, deretter faller mange tilbake til gamle solvaner igjen

De som har fått diagnostisert malingt melanom, føflekkskreft, ser ut til å holde seg unna solen og bruker ekstra solkrem året etter at de har fått diagnosen. Men en ny studie antyder at disse nye vanene ikke er varige1.

Høyere sjanse for ny kreft

De som har hatt malingt melanom, har høyere sjanse enn andre til å få et melanom på nytt igjen. Denne risikoen kan reduseres ved hjelp av solbeskyttelse(solkrem med høy faktor), eller ved å holde seg unna solen.

Forskerne bak studien fulgte 20 personer med malingt melanom i tre (somre) år etter diagnosen. De sammenlignet denne gruppen med 20 personer som ikke hadde hatt melanom, men som ellers var like den hudkreftrammede gruppen, med tanke på alder, kjønn og hudtype.

Alle deltagerne noterte i dagbøker hvor mye tid de tilbragte i solen hver dag. I tillegg brukte de klokker som målte hvor mye UV-stråling de ble utsatt for.

60 prosent ble solbrente

Den første sommeren tilbragte gruppen mindre tid i solen uten solkrem enn kontrollgruppen. Sommeren etter hadde de økt sin daglige dose med UV-stråling med 25 prosent. Den tredje sommeren hadde de økt tiden de tilbragte i solen ytterligere. Det kan faktisk se ut til at de hadde høyere strålingsnivå den tredje sommeren, enn de som ikke hadde hatt kreft.

Den gruppen som ikke hadde hatt malingt melanom, hadde ganske likt strålingsnivå gjennom de tre somrene.

Halvparten av gruppen som ikke hadde hatt kreft, og 60 prosent av de som hadde hatt melanom, ble solbrent minst en gang i den perioden studien varte.

Vanskelig for soltilbedere

Forfatterne sier i en uttalelse at det å holde seg unna solen for en som virkelig elsker å være i solen, kan være vanskeligere enn vi forstår. Kanskje er det en vane det er vanskelig å slutte med, selv etter en kreftdiagnose som i høy grad skyldes solskade.

Forskerne påpeker at det er en liten studie, og at det er behov for flere studier. Disse bør fokusere på hva leger kan gjøre for å få denne pasientgruppen til å holde seg unna solen.

Kilder

Referanser

  1. Idorn LW, Datta P, Heydenreich J, et al. A 3-year follow-up of sun behavior in patients with cutaneous malignant melanoma. JAMA Dermatol. Published online September 30, 2013. doi:10.1001/jamadermatol.2013.5098. DOI