Nyhetsartikkel

Frisk fra MRSA?

Dersom man er MRSA-positiv i Norge, hvor stor sjanse er det til å bli frisk igjen? Bør familie og nære kontakter av en som har MRSA gå til legen?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NHI.no har ingen spørsmål/svar-tjeneste, men får fra tid til annen spørsmål relatert til artiklene våre som vi svarer på. Spørsmålet over er fra ett slikt leserinnlegg.

Legens svar

Det mangler eksakt kunnskap om hvor lenge MRSA holder seg i/på kroppen hos personer som er bærere av bakterien.

En studie hvor man undersøkte dette viste at 10% var kvitt bakterien ved kontroll etter 1 måned. En annen studie viste at 32% var kvitt bakterien etter 3 måneder – uten aktiv behandling. Og erfaring tilsier at de fleste har blitt kvitt bakterien etter ett år.

Dersom man ikke jobber i helsevesenet, og dersom det ikke er noen med sviktende immunitet – det vil si med alvorlige sykdommer eller som bruker immundemdpende medisiner, kan man trygt leve normalt med sine MRSA-bakterier, og håpe at de forsvinner av seg selv.

Dersom du har fått påvist MRSA er det viktig å opplyse om dette dersom du må innlegges i sykehus. Det gjelder også dine nærkontakter – det vil si kjæreste eller familie som du bor tett samme med – dersom noen av dem må innlegges i sykehus. I så fall vil det bli tatt MRSA-tester før innleggelse. Dreier det seg om akuttinnleggelse må man også si ifra – da blir man isolert på sykehuset inntil svar på MRSA-prøve er analysert.