Nyhetsartikkel

Gåtur rett etter måltidet kan gi bedre helse

Personer med type 2-diabetes kan ha store fordeler av en spasertur rett etter måltidet. Det er med på å senke blodsukkeret, viser en ny studie.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har du type 2-diabetes, kan korte spaserturer rett etter måltider være bedre for blodsukkeret enn om du tar spaserturen til andre tider.

Det viser en ny studie publisert i tidsskriftet Diabetologia.

Trim etter hovedmåltid

Forskerne skriver innledningsvis at regelmessig fysisk aktivitet er en hjørnestein i diabetesbehandlingen. De skriver at de ønsket å gjennomføre en studie for å vurdere om tidspunktet for trimmen i forhold til måltidet hadde noe å si - om dette ville kunne øke fordelene fysisk aktivitet gir ytterligere.

Dette er et randomisert forsøk der deltagerne tester ut begge behandlingsalternativene (crossover study). Voksne i alderen 18 til 75 år med type 2-diabetes ble inkludert i studien.

Deltakerne ble randomisert til en av to grupper, og hver forsøksperiode varte 14 dager, etterfulgt av 30 dagers pause.

Deltakerne skiftet deretter til den andre gruppa. Aktiviteten i de to ulike gruppene var:

  • 30 minutters gange hver dag
  • 10-minutters spasertur etter hvert hovedmåltid

Les også: Å leve med type 2-diabetes

Mer spesifikke retningslinjer

Funnene viser at tidspunktet for trimturen kan utgjøre en betydningsfull forskjell med tanke på å kontrollere nivået av glukose i blodet.

Forskerne bak studien mener derfor at mennesker med type 2 -diabetes bør vurdere å ta en trimtur etter hvert måltid - spesielt etter tunge måltider med mye karbohydrater som brød og pasta.

Resultatene viste at når deltagerne tok en gåtur etter måltider, var nivået av blodsukker 12 prosent lavere enn om man gikk en enkelt tur hver dag.

Forbedringen var størst etter kveldsmåltidet. Da var nivået 22 prosent lavere blant dem som gikk en tur etter måltidet – det var etter dette måltidet at karbohydratforbruket var generelt høyest.

Det var ingen bivirkninger knyttet til forsøkene, og forskerne mener at fordelene knyttet til fysisk aktivitet etter måltider tyder på at dagens retningslinjer bør endres til å bli mer spesifiserte.

Kilder

Referanser

  1. Reynolds AN, Mann JI, et.al. Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study. Diabetologia 2017. DOI:10.1007/s00125-016-4085-2 DOI