Nyhetsartikkel

Genene gjør håret grått

Å prøve å forhindre grått hår, vil trolig være forgjeves.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er genene til en kvinne som først og fremst avgjør om hun får grått hår – ikke miljøfaktorer som kosthold eller stress. Det viser en ny studie.

Det er ikke stress, en sur mann eller kranglete barn som er årsaken til at du får grått hår. Trolig er det lite du kan gjøre for å forhindre at det skjer, håret blir grått uansett. En ny studie viser nemlig at genene allerede har bestemt dette for deg.

Sagt på en annen måte er det hverken stress, røyking, sjokk eller andre ytre faktorer som har noen vesentlig innflytelse på om du får grått hår. I stedet er det i omtrent 90 prosent av tilfellene genene som avgjør det.

Studerte tvillinger

Resultatene av studien ble publisert i det amerikanske fagtidsskrift PloS ONE og er et ledd i et større forskningsprosjekt om eldre.

Ifølge BBC Health har forskerne studert mer enn 200 eneggede og toeggede tvillinger i alderen 59 til 81 år. Resultatene viser kun små forskjeller hos tvillinger som har de samme genene. Hos toeggede tvillinger derimot, var forskjellene på grånede hår større.

Studien viser også at det å miste hår er bestemt genetisk, mens livsstilsfaktorer kan være årsaken til at noen får tynt hår på toppen av hodet.

Til BBC Health sier en av forfatterne bak studien, David Gunn, at det er mange teorier om hvorfor enkelte får grått hår og andre ikke. - Studien gir oss en fasinerende innsikt i årsaken til hvorfor kvinner får grått hår, og miljøfaktorer er ikke så viktig som vi trodde, sier han.

En annen forsker, Dr David Fisher ved the Dana Faber Cancer Institute, har også forsket på fenomenet. Til BBC sier han at han er enig i at genene trolig spiller den viktigste rollen når hårfargen din blir gråere. Likevel mener han at enkelte kjemikalier også kan være med på å gjøre håret tidligere grått.

- Ingen overraskelse

Undersøkelsen er ledet av professor og aldringsforsker Kaare Christensen ved Syddansk Universitet.

- Det er ikke nødvendigvis en stor overraskelse at det er genene som er årsaken til at man blir gråhåret. Men vitenskap handler også om å bevise det man tror, sier han i en nyhetsmelding fra universitetet.

I det minste har de fått avkreftet noen myter: - Noen har ment at man utvikler grått hår på grunn av livsstil. Vi bruker også uttrykket: du gir meg grått hår. Og på folkemunne heter det seg at man kan få grått hår over natta. Christensen understreker at det fortsatt er omkring ti prosent av tilfellene der grå hår skyldes andre faktorer enn genetiske.
Det var ingen menn som deltok i undersøkelsen.

Kilder

Referanser

  1. Gunn D, Rexbye H, et al. Why Some Women Look Young for Their Age. PLoS ONE. www.plosone.org
  2. news.bbc.co.uk