Vinteren kan by på utfordringer for alle typer hud. Det er ikke bare kulden i seg selv som påvirker huden, det er også de mange overgangene mellom kald vinterluft og et tørt, varmt inneklima.
For å forebygge eller behandle tørr hud om vinteren, er det flere ting du kan gjøre.
Les rådene mot vintertørr hud her
Mens noen kjenner vinteren ekstra godt på huden, kan andre påvirkes på andre måter av denne årstiden. Det er vanlig for de fleste å bli påvirket av skiftende årstider, og alle kan føle seg nedfor av og til. Men de som er diagnostisert med vinterdepresjon, reagerer mye sterkere og alvorligere når det går fra sommer til høst og vinter.
Enkelte kan også føle seg ekstra trett om vinteren. Mindre sollys betyr at hjernen produserer mer av hormonet melatonin, som kan gjøre deg søvnig.
Her er seks tips som kan gi mer energi om vinteren
Småbarn, påkledning og forkjølelse
Når minusgradene blir flere, er det ikke like fristende å ta med seg småbarna ut. Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er for kaldt å ta med de minste barna ut. Mange angir - 10 grader som en grense for når du kan ta med spedbarn og småbarn ut, men både luftfuktighet og vindforhold spiller inn.
Ved mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn - 10, selv om gradestokken angir at det er varmere ute.
Å kle barn med omhu, er selvsagt viktig, men husk at i noen tilfeller kan kulden føre til at vi kler for mye på barna.
Her kan du lese om små barn og kulde
Forkjølelse og ulike luftveisinfeksjoner hører også vintern til. Det finnes dessverre ingen kur mot forkjølelse. Men studier har vist at det går an å beskytte seg både mot antall forkjølelser og varigheten på infeksjonen. Stikkordet er fysisk aktivitet.
Les om hvordan du kan unngå forkjølelse her
Skal du klare å unngå å bli forkjølet, må du holde deg borte fra andre mennesker, så de aller fleste av oss må regne med rennende neser og øyne en gang i blant.
I artikkelen Visste du dette om forkjølelse har vi omtalt en del myter og fakta om forkjølelse. Informasjonen er hentet fra Common Cold Center ved Cardiff University.
Vi opplever som sagt oftere å bli forkjølet eller få influensa om vinteren, men i følge Harvards Healthbeat, er det ikke fordi du har glemt lua eller fordi det er kaldere ute. Årsaken er at vi oppholder oss mer inne, og dermed lettere smitter hverandre.
Det er en utbredt tro at forkjølelse er et resultat av at man har vært utsatt for kulde, eller at man blir syk etter å ha vært ute i kulden med vått hår og våte klær, men studier viser altså at det ikke nødvendigvis er tilfelle.
Mer om dette kan du lese i artikkelen Du blir ikke syk av å gå uten lue
Mange synes det er vanskelig å skille mellom forkjølelse og influensa, og ofte er nok det vi tror er influensa en vanlig forkjølelse.
Både influensa og forkjølelse er forårsaket av virus, men det er forskjellige virus som står bak.
Her kan du lese om forskjellen på influensa og forkjølelse
Vintersport
Det er bare å håpe at med kulda kommer også snøen. Mange venter på å ta fram ski, snøbrett og akebrett. Og parallellt med gleden over å være aktiv i snøen, er det greit å ha noen forsiktighetsregler i bakhodet.
Ifølge kanadiske tall topper snøbrettkjøring skadelisten. Aktive snøbrettkjørere står kun for 10 prosent av skadene, de fleste skadene ses ved uorganisert kjøring.
Les mer om snøbrettskader her
Aking er gøy, men desverre oppstår det også endel ulykker under leken. Derfor bør du ta noen forhåndsregler.
Les mer om dette i artikkelen Forebygg akeulykker.
Forfrysning og nedkjøling
Minusgradene kan av og til bli vansklig å hanskes med.
Når hud og underliggende vev utsettes for svært lave temperaturer, kan det fryse og føre til forfrysning. De mest utsatte områdene er hendene, føttene, nesen og ørene.
Her kan du lese om førstehjelp og forebyggende råd ved forfrysning
I de fleste situasjoner klarer kroppen din å opprettholde normal kroppstemperatur. Men, hvis du utsettes for lav temperatur, eller kjølige, fuktige omgivelser i en lengre periode, kan kroppens kontrollmekanismer tape evnen til å opprettholde kroppstemperaturen. Når kroppen din taper mer varme enn kroppen kan produsere, oppstår nedkjøling, eller hypotermi. Våte eller fuktige klær øker risikoen for nedkjøling.
Alle nedkjølte personer bør sendes til nærmeste sykehus. Det viktigste er ikke å utsette personen for ytterligere varmetap, for eksempel ved å fjerne våte klær.
Her kan du lese om hva du bør og ikke bør gjøre ved nedkjøling