Nyhetsartikkel

Grått hår over natten

De fleste kjenner til uttrykket "han/hun ble grå over natten". Men kan dette virkelig skje?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den mystiske tilstanden refereres ofte til som Marie Antoinette syndrom, og viser til dronning Marie Antoinette av Frankrike som angivelig ble hvithåret natten før hun ble halshugget under den franske revolusjonen.

Ifølge en artikkel som ble publisert i JAMA i 20091 er dette fenomenet ofte knyttet til dyp sorg i religiøse tekster. Ifølge historien ble også håret til den engelske martyren Sir Thomas Moore (1478-1535) hvitt over natten før han ble henrettet. Mer moderne tilfeller refererer blant annet til personer som ble hvithårede etter bombeangrep under den andre verdenskrig. I 1957 var en amerikansk hudlege vitne til at en mann på 63 år ble hvithåret i løpet av noen få uker, etter at mannen falt i en trapp. Denne mannen mistet noe hår, men hadde ingen hårløse flekker. 17 måneder senere hadde han omfattende vitiligo. I dag blir syndromet tolket som en akutt episode med diffus alopecia areata - en autoimmun tilstand som gir flekkvis hårtap. Det brå fargeskiftet skyldes preferensielt tap av pigmentert hår - altså at personer som for eksempel har mørkebrunt hår med grått i, mister kun de mørkebrune hårene.

Tror ikke det er stress

grått hår

En langt eldre artikkel om temaet ble publisert i JAMA Dermatology i 19592. Forfatteren skriver at det er vanskelig å forstå hvordan hår, som når det er ferdig dannet er en struktur uten nerver eller blodtilførsel, i hele lengder kan gjennomgå en hurtig fysiokjemisk endring, som skal være direkte forårsaket av emosjonell påvirkning. Men den medisinske litteraturen har gjennom de siste 150 årene hatt en rekke eksempler på dette. Nøye gransking av rapportene reduserer det faktiske antallet troverdige tilfeller. På den annen side kan det være mange som har opplevd dette som ikke har tatt kontakt med lege. Trolig er det derfor langt flere som har opplevd dette, enn de tilfellene det er rapportert om i medisinsk litteratur, mener forfatteren.

I en legespalte fra avisen The Metrowest Daily News fra 20123, skriver forfatteren at de fleste medisinske eksperter ikke tror at det er stress som er årsaken til at håret plutselig blir grått. Han skriver videre at alopecia areata er den mest sannsynlige forklaringen. Andre årsaker til at håret blir grått tidlig kan være vitiligo. Tilstanden fører til tap av pigment i huden. Noen ganger kan det også involvere håret, og håret ser hvitt ut. Vitiligo skjer ikke over natten, men det kan skje ganske fort, skriver han.

Andre årsaker til tidlig grått hår kan være vitamin B12- mangel og hormonelle sykdommer. Hovedårsaken til tidlig grått hår, er genetisk.

Fortsatt et mysterie

I en studie som ble publisert i Journal of the Royal Society of Medicine i 20084konkluderer forfatterne med at alopecia areata er den mest sannsynlige årsaken. En annen mulig årsak er hårfarge som vaskes ut av grått hår, eller at man er midlertidig uten tilgang til ikke-permanent hårfarge, skriver de.

Forfatterne av studien som ble publisert i JAMA i 2009 er ikke like sikre på at man har kommet til bunns i mysteriet: De viser til et eksempel der en 54 år gammel kvinne oppsøkte lege etter å ha fått en sirkelformet hårløs flekk med alopecia areata. Selv om hun var gjennom en vellykket behandling med lokale steroider, ble hun helt hvit i håret i løpet av få uker. Kvinnen var frisk, hadde ikke merket noe hårtap ved fargeskiftet, og hadde ikke opplevd noe skremmende. Forfatterne konkluderer med at mysteriet fortsatt ikke er løst.

Kilder

Referanser

  1. Navarini AA, Nobbe S. Marie Antoinette Syndrome. Arch Dermatol 2009; 145(6): 656. archderm.jamanetwork.com
  2. Ephraim AJ. On Sudden or Rapid Whitening of the Hair. JAMA Dermatology 1959; 79(2): 228-236. archderm.jamanetwork.com
  3. Second Opinion: Can hair really turn white overnight? By Dr. Murray Feingold www.metrowestdailynews.com
  4. Skellett AM, Millington GWM, Levell NJ. Sudden whitening of the hair: an historical fiction?. JRSM 2008; 101(12): 574-76. www.ncbi.nlm.nih.gov