Intervju

Håndartrose - hva det er og øvelser som hjelper

Håndartrose er en vanlig, kronisk leddsykdom som gir hevelse, ømhet og stivhet i fingerleddene. Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å øke håndstyrken og bremse konsekvensene av sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- I løpet av livet vil nesten halvparten av alle kvinner og en fjerdedel av alle menn få håndartrose i ett eller flere ledd, sier Ingvild Kjeken. Hun er professor og ergoterapeut ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering - Diakonhjemmet Sykehus.

Til slutt i denne artikkelen kan du se og lese om øvelser som kan øke muskelkraften og bremse konsekvensene av sykdommen.

Øvelse 4_ håndartrose.jpg
Treningsballen kan brukes til å trene opp håndkraft. Sist i denne artikkelen finner du flere øvelser som er nyttig ved håndartrose.

Stive og smertefulle fingre

De vanligste leddene hvor håndartrose oppstår er i fingrenes ytterledd og midtledd og i tommelens rotledd - som er helt nederst i tommelen opp mot håndleddet.

- Ofte rammer artrose de ytterste fingerleddene. Leddene kan bli hovne og røde, smertefulle og stive. Over tid kan det danne seg beinpåleiringer, særlig i de ytterste fingerleddene, som ses som typiske kuler på siden av leddene, forteller Kjeken.

Hun sier at man også kan få diffus hevelse i midtleddene, og smerter i tommelens rotledd. Over tid kan det også skje en utglidning i rotleddet.

- Dette prøver vi å bremse med trening og støtteskinne, sier Kjeken.

Håndartrose er gjerne smertefullt, men smertene vil ofte variere, og være mest intense akkurat når man har betennelse. Når betennelsen roer seg, vil det være mindre smertefullt, men bevegeligheten i leddene kan bli dårligere.

Kjeken forteller at sjansen for å få håndartrose øker med alderen.

- For kvinner debuterer sykdommen ofte etter overgangsalderen, men enkelte kan få det i 40-årsalderen. Vi vet at det er en arvelig komponent, men vi vet ennå ikke hvorfor man får håndartrose, forteller hun.

Neste side