Du har sikkert tenkt tanken: hvis jeg er først på ulykkesstedet og må forsøke å bringe livet tilbake til et menneske - hvor mange pust var det? Og hvor mange hjertekompresjoner? Og hva hvis jeg gjør feil?
To nye studier som nylig er publisert i det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine1-2 viser at det kanskje ikke er nødvendig å utføre kunstig åndedrett hvis en situasjon oppstår. Riktig utført og rask oppstart med hjertemassasje (kompresjoner) fungerer best som gjenopplivningsteknikk, og i enkelte tilfeller er dette den eneste metoden som bør brukes.
Studiene viser at kunstig åndedrett ikke har noen effekt, og kan i verste fall gjøre vondt verre hvis en voksen person faller om på grunn av hjertestans.
Barn må få kunstig åndedrett
Begge studiene konkluderer med at sannsynligheten for å overleve er større hvis gjenopplivningen kun består av hjertemassasje i en situasjon der en voksen person blir rammet av hjertestopp.
I en slik situasjon vil personens lunger normalt være fylt med oksygenrik luft. Luften blir transportert rundt i kroppen mens hjertemassasjen også hjelper til med å pumpe blod gjennom lungene. Hvis hjertemassasjen blir avbrutt av kunstig åndedrett, kan resulatet bli at hjertet og hjernen får tilført mindre oksygen.
Imidlertid er det viktig å merke seg at ved hjertestopp hos barn - og i tilfeller der pusten stopper før hjertet, som ved kveldning og drukningsulykker, er det livsnødvendig å gi kunstig åndedrett.
Les også: Munn til munn-metode for barn
Forsiktig lesning
Den ene av de to studiene tar utgangspunkt i et eksperiment i Sverige der 1300 personer deltok. Den andre er hentet fra et forsøk med i alt 1900 personer fra London og Washington.
I studien fra Sverige, overlevde nær 9 prosent i minst 30 dager hvis de fikk hjertemassasje på stedet, mens tallet sank til 7 prosent hvis de fikk kunstig åndedrett i tillegg. I den engelsk/amerikanske studien var det også flere som overlevde hvis de kun fikk hjertemassasje: 12,5 prosent mot 11 prosent som fikk både hjertemassasje og kunstig åndedrett.
Men tallene må leses med forsiktighet:
I sistnevnte studie var det hjerteinfarkt som var årsaken til hjertestans i 70 prosent av tilfellene. Men blant de restrerende 30 prosentene var det blant annet overdose som var årsaken. I slike tilfeller er sjansen for å overleve større ved bruk av kunstig åndredrett.
Les også: Brystkompresjoner for voksne
Enkel livredning
Kardiolog og professor Myron Weisfeldt er leder av Institutt for indremedisin ved Johns Hopkins School of Medicine og har skrevet en lederartikkel i New England Journal of Medicine. Han skriver at det å gi riktig munn til munn-metode er vanskeligere enn å gi riktig brystkompresjon. Det er også et faktum at på grunn av hygieniske årsaker er det ikke alle som begir seg ut på munn-til-munn-pusting når de tilfeldigvis havner i en slik situasjon.
Han understreker likevel at det er viktig å lære munn-til-munn-pusting som en del av hjertelungeredningen, siden dette vil være livreddende ved enkelte typer hjertestans.
Kilder
Referanser
- Rea T, Fahrenbruch C, et. al. CPR with Chest Compression Alone or with Rescue Breathing. The New England Journal of Medicine 2010; 363: 423-433.
- Svensson L, Bohm K, et al.. Compression-Only CPR or Standard CPR in Out-of-Hospital Cardiac Arrest. The New England Journal of Medicine 2010; 363: 434-442.
- www.videnskab.dk