Nyhetsartikkel

Hetetoktene kan vare i mange år

En studie publisert i tidsskriftet JAMA, viser at enkelte kvinner kan ha hetetokter i opptil 14 år.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hetetokter og nattesvette er vanlige plager i forbindelse med overgangsalderen. Men hvor lenge varer dette?

En studie som nylig er publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, viser hvor lenge man kan forvente at hetetoktene varer. Forfatterne bak studien skriver innledningsvis at dette er viktig kunnskap når kvinnene skal velge om de skal gå for behandling eller ikke.

Nesten 1500 kvinner av ulik etnisitet ble inkludert i denne studien. Alle slet med hyppige hetetokter og nattesvette (seks ganger om dagen) da studien startet, og de ble fulgt opp i perioden 1996 til 2013.

I gjennomsnitt varte symptomene i 7,5 år. For noen varte hetetoktene i kortere tid, mens for andre varte de opp mot 14 år.

Ifølge forskerne bak studien vil omtrent 80 prosent av alle kvinner oppleve hetetokter som en del av overgangsalderen.

Les også: Dette er overgangsalderen

Hetetokter og menstruasjon

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hetetokter kan være svært plagsomme og komme mange ganger om dagen og natten - og fører til svetting og rødming. Dette er knyttet til fall i østrogenmengden i blodet og er trolig regulert av hypothalamus i hjernen.

Les også: Hjelp deg selv i overgangsalderen

Resultatene fra studien viser at svarte kvinner sliter mer med hetetokter enn hvite og asiatiske kvinner. Årsaken til de etniske ulikhetene er uklare. Det kan blant annet handle om genetikk, kosthold og hvor mange barn kvinnene har født.

Hvis hetetoktene starter tidlig, er også risikoen for at de skal vare lenge større.

Studien viser at mange kvinner får hetetokter tidlig. En av åtte får disse symptomene allerede mens de har regelmessig menstruasjon. To av tre fikk hetetokter på et tidspunkt der menstruasjonen begynte å blir uregelmessig og kanskje uteble i perioder.

Hvis du får hetetokter først etter at menstruasjonen uteblir (postmenopausalt), er sjansen størst for at dette ikke vil vare så lenge: Resultatene viser at kvinner som var postmenopausale ved utbruddet av symptomene, hadde den korteste totale varigheten av hetetoktene (i gjennomsnitt 3,4 år).

Men flere kvinner får altså hetetokter ennå mens de er i fruktbar alder. Siden hetetokter gjerne er forbundet med overgangsalderen, er det viktig å vite at man fremdeles kan bli gravid på tross av disse hetetoktene. Kvinner i denne fasen kan trenge veiledning om sikker prevensjon for å unngå uønsket graviditet.

Les også: Hormonbehandling eller ikke?

Mange søker hjelp

Kvinner som hadde hetetokter lenge, opplevde i større grad enn andre stress, depresjoner og angst.

I en kommentar i JAMA knyttet til denne studien, skriver JoAnn E. Manson, ved det Harvard-tilknyttede Brigham and Womens Hospital, at kvinner som opplever mye stress, kan være mer klar over sine symptomer og oppfatter dem som mer brysomme enn andre. Samtidig kan nattesvette og dårlig søvn føre til stress.

Manson skriver at den nye studien kan hjelpe kvinner og leger til å forutse om symptomene vil vare lenger. Det kan tyde på at kvinner bør prøve ulike tilnærminger til behandling til forskjellige tider.

Manson skriver også i sin kommentar at omtrent 60 prosent av middelaldrende kvinner søker medisinsk hjelp eller råd minst en gang på grunn av hetetokter, og at dette påvirker både arbeidslivet, det sosiale livet, livskvaliteten generelt og seksuallivet.

Kilder

Referanser

  1. Richard-Davis G, Manson J. Vasamotr symptom duration in midlife women - research overturns dogma. JAMA 2015.
  2. Avis N, Crawford S, et.al. Duration og menopausal vasamotor symptoms over the menopause transition. JAMA Intern Med 2015.