Nyhetsartikkel

Heve/senke-pult og helsefordeler

Å kunne stå ved pulten når du jobber, vil gi både helsefordeler og bedre arbeidsytelse. Det viser en studie publisert i British Medical Journal (BMJ).

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ny forskning publisert i BMJ1 viser at de som bruker arbeidsbord som både kan heves og senkes, får flere helsefordeler. De klarer også å yte mer på jobben. 

Les også: Sitt mindre på jobben

Endrer rutinene

Studien inkluderte 146 deltagere og var cluster-randomisert. 69 av dem fortsatte sine arbeidsrutiner som før med pult og vanlig kontorstol. Mens 77 av deltagerne utgjorde intervensjonsgruppen og skulle bruke pulter som kunne heves. De kunne dermed jobbe stående.

Intervensjonsgruppen fikk også teoriundervisning om livsstil og stillesitting, det ble også satt mål for hvor mye de skulle jobbe stående.

Arbeidstiden som ble brukt til å sitte, ble målt ved studiestart og ved tre, seks og 12 måneder.

Les også: Opp fra stolen!

Mindre sitting - bedre jobbhverdag

Etter et år hadde deltagerne i intervensjonsgruppen redusert sin sittetid med mer enn en time om dagen.

Resultatene fra undersøkelsen viser at å bruke heve/senke-pulter øker jobbytelsen og gir bedre psykisk helse, skriver BMJ i oppsummering av forskningen.

Resultatene tyder også på forbedringer i jobbprestasjon, arbeidsengasjement og livskvalitet. Men forskerne så ingen merkbare endringer når det kom til trivsel, kognitiv funksjon og sykefravær.

De understreker imidlertid at det er behov for mer forskning for å måle de langsiktige fordelene.

Les også: Stillesitting og tidlig død

Sitter mye

Forskerne bak rapporten skriver at kontorarbeidere er en av de yrkesgruppene som sitter svært mye i løpet av en dag - de bruker 70-85 prosent av tiden på jobben sittende.

De skriver også at det å sitte mye, har vært forbundet med økt risiko for kroniske sykdommer (type 2 diabetes, hjertesykdom og enkelte kreftformer) og død. Det har også vist seg å virke negativt på engasjement og ytelse på jobben.

Kilder

Referanser

  1. Edwardson C, Yates T, et.al. Effectiveness of the Stand More AT (SMArT) Work intervention: cluster randomised controlled trial. BMJ 2018. doi.org