Nyhetsartikkel

Hjelp deg selv i overgangsalderen

Har du problemer i overgangsalderen, kan du kan gjøre en del selv for å lindre plagene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hos de fleste kvinnene opptrer overgangsalderen (menopausen) i 50-årene, men hos noen starter det før, hos andre senere. Overgangsalderen er en naturlig hendelse i kvinners aldringsprosess. Den signaliserer slutten på menstruasjonssyklusen og evnen til å bli gravid.

Noen kvinner opplever få eller ingen symptomer, mens andre opplever ulike symptomer, overgangsplager, som kan være fra milde til mer problematiske. Symptomer på overgangsalderen er blant annet fravær av de månedlige menstruasjonene, tørrhet i skjeden, hetetokter og humørsvingninger.

Se animasjon om overgangalderen her

Svett om natta, het om dagen

Hormonbehandling kan gis til nesten alle kvinner som har plager, eller ønsker å redusere risikoen for komplikasjoner. Men husk at det også er mye du kan gjøre selv for å øke velværet under denne perioden.

Les også: Hormonbehandling eller ikke?

Hetetokter og nattesvette er vanlige plager i forbindelse med overgangsalderen. For å lette hetetoktene og nattesvetten kan du:

  • Sørge for å få regelmessig mosjon
  • Bruke lettere klær
  • Holde soverommet kjølig om natten
  • Prøve å redusere stress
  • Unngå potensielle triggere, som sterk mat, koffein, røyking og alkohol

Les også: Medikamenter i overgangsalderen

Psykiske problemer

I overgangsalderen kan enkelte kvinner oppleve å bli mer irritabel, få humørsvigninger, oppleve tretthet og mangel på energi. Men slike plager kan også komme av andre endringer i kvinnens liv, for eksempel at foreldrene blir syke eller dør, skilsmisse eller at barna forlater hjemmet. Derfor er det ikke sikkert at slike psykiske plager er et direkte resultat av overgangsalderen.

Men følgende metoder kan være med på å forbedre den mentale helsa:

  • Få nok hvile
  • Få tilstrekkelig med mosjon
  • Forsøk avspenningsmetoder, kanskje kan yogatimer hjelpe?

Studier viser at kvinner som er aktive, synes å ha færre symptomer i overgangsalderen. Trening er viktig ikke bare for lindring av kortsiktige plager, men også for å beskytte kroppen mot hjertesykdom og beinskjørhet.

Les også: God form - over 50 år

Karin Bø er professor ved Norges idrettshøgskole og har sammen med kollega Mats Hammar omtalt trening i overgangsalderen i Helsedirektoratets aktivitetsbok om fysisk aktivitet i forebygging og behandling.

Les også: Treningsprogram for seniorer

Ikke alle kvinner kan få østrogenbehandling for sine overgangsplager, for eksempel gjelder det kvinner som er disponert for blodpropp eller har hatt brystkreft. Bø og Hammar skriver at fysisk aktivitet motvirker de fleste av forandringene som skjer i overgangsalderen, i noen tilfeller like mye som østrogen og i enkelte tilfeller mer. Kvinner i menopausen kan følge generelle treningsråd og -prinsipper. Egnede aktiviteter er blant annet raske spaserturer, stavgang, dans, mosjonsgymnastikk, sykling, jogging og langrenn.

Bø skriver at hete- og svettetokter har vist seg å forekomme sjeldnere hos kvinner som mosjonerer regelmessig, enn hos inaktive kvinner. Hun påpeker også at humøret ofte blir bedre når hete- og svettetoktene lindres, og mosjon er også avspennende og motvirker nedstemthet.

Forfatterne understreker at plager som skyldes skjøre slimhinner i underlivet, påvirkes ikke av fysisk aktivitet, men kan i prinsippet alltid behandles med lave doser østrogen som påføres lokalt i skjeden.

Søvnforstyrrelser

En god natts søvn vil kunne hjelpe deg å takle andre overgangsplager, men nattesvette kan være med på å forstyrre søvnen.

Forbedre søvnen din ved å:

  • Gå til sengs til samme tid hver kveld
  • Unngår å trene rett før leggetid
  • Unngå store måltider før sengetid
  • Unngå søvn på dagtid

Her er mange tips til bedre søvnhygiene

Stump røyken!

Kvinner som røyker, kommer tidligere i overgangsalder enn ikke-røykere.

En norsk undersøkelse ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo viser at sjansen for at røykere får sin siste menstruasjon allerede før sin 45 årsdag, er langt høyere sammenlignet med ikke-røykere.

Forskerne tror forklaringen er at tobakk inneholder stoffer som motvirker østrogen.

Det er aldri for sent å slutte å røyke. Les mer her

Kilde: NHS.uk, Helsedirektoratet