Nyhetsartikkel

Hjernefrys (iskremhodepine)

Hjernefrys, også kalt iskremhodepine eller kuldefremkalt hodepine, er når en kort, men intens hodepine ødelegger kosen med iskald drikke eller en avkjølende is i sommervarmen. Her kan du lese om hva som forårsaker hjernefrys, og hva som kan lindre.

Denne typen hodepine er kort, intens og dukker opp når du spiser, drikker eller inhalerer noe kaldt. På engelsk kalles den ofte "brain-freeze headache" eller "ice-cream headache". Slik hodepine kan også oppstå dersom du plutselig utsetter hodet for lave temperaturer - som ved å stupe ut i (den kalde) sjøen på en typisk trøndersk sommerdag.

Ifølge professor Lars Jacob Stovner ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine, ved St. Olavs hospital og NTNU, er det offisielle navnet i den internasjonale hodepineklassifikasjonen "cold-stimulus headache". Den omfatter hodepine som utløses av enhver kald stimulering av hodet. En undergruppe er knyttet til inntak av noe kaldt, for eksempel iskrem eller slush.

Midlertidig endret blodstrøm

Vanlige symptomer for denne type hodepine er at den kjennes i pannen, at smertetoppen kommer etter 20 til 60 sekunder, og at den forsvinner omtrent like raskt. Forskere er fortsatt ikke helt sikre på nøyaktig hva som fører til denne smerten, men en av teoriene er ifølge Mayoklinikken at kald drikke eller mat midlertidig endrer blodstrømmen i nervesystemet, og gir en kortvarig hodepine. Blodårer snører seg sammen for å forebygge tap av kroppsvarme, og slapper så av igjen for å la blodstrømmen stige/øke. Dette fører til et smerteutbrudd som gir seg straks kroppen har vent seg til temperaturendringen.

Blodårene som påvirkes av dette, er de som blir direkte påvirket av det kalde. Ved inntak av mat eller drikke gjelder dette blodårer i ganen og svelget. Når noe kaldt kommer borti midten av ganen, påvirkes nerver som kontrollerer hvor mye blod som går til hodet.

Det som får nervene til å reagere er ekstreme endringer i stimuli, og  at nervene i ganen er svært følsomme. 

Årsaker beskrives som teorier - ettersom det finnes lite forskning om akkurat dette.

Spis eller drikk sakte

Det er ikke behov for behandling eller for å oppsøke lege når du får hjernefrys. Selv om det er ubehagelig, går det fort over, og det er ikke farlig. Hos 98 prosent varer hjernefrys i mindre enn fem minutter. 

Hjernefrys er en såkalt referert smerte. Det vil si at endringene skjer på en plass i kroppen (ganen), mens smerten oppleves en annen plass (lenger oppe i hodet).

Migrenepasienter er mer utsatt for å få slik hodepine enn andre. Ifølge Stovner har migrenepasienter antagelig generelt økt disposisjon for å få hodepine ved ulike stimuli.

For å forebygge slik hodepine kan du prøve å spise eller drikke kald mat sakte. Hvis hodepinen først har oppstått, kan det hjelpe å drikke litt lunkent vann. Andre ting som kan hjelpe er å dytte tungen opp i ganen for å varme området. Du kan også dekke over munn og nese med hendene og puste fort for å øke strømmen av varm luft til ganen.

Eventuelt - hvis du vil være helt sikker på å unngå hodepinen - kan du unngå kald mat og drikke.

Ifølge en studie fra Taiwan fra 2003 er iskrem-hodepine veldig vanlig blant ungdom (i Taiwan) generelt, med økt forekomst hos de som lider av migrene.

Kilder

Referanser

  1. Ice cream headache - Mayo Clinic www.mayoclinic.org
  2. Why does eating ice cream give me a headache? KidsHealth kidshealth.org
  3. Fuh JL, Wang SJ, Lu SR, Juang KD. Ice-cream headache--a large survey of 8359 adolescents.. 'cephalalgia 2003; 27 (3): 286. www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. MedicalNewsToday: Brain Freeze: The science behing the headache www.medicalnewstoday.com
  5. JohnHopkinsMedicine: How to ease Brain Freeze www.hopkinsmedicine.org