Nyhetsartikkel

Høye hæler kan gi fotplager

Kvinner som ofte bruker høyhælte sko, må kanskje lide for skjønnheten.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskning viser at de som bruker høye hæler, har en langt større risiko for å få smerter i foten enn sine medsøstre som bruker andre sko.

Det er forskere ved Hebrew SeniorLife i Boston som har funnet ut at skotyper, spesielt høyhælte sko og pumps, kan forårsake hæl- og ankelsmerter.

- Kvinner må være oppmerksomme på om skoene de bruker passer til sin egen fot og være klar over at skovalget kan påvirke foten for resten av livet, sier Alyssa B. Dufour ved Boston University til The New York Times. Hun er hovedforfatteren bak studien.

- Det er viktig å tenke på både størrelse og vidde, og ikke bare kjøpe skoene fordi de er fine, sier hun.

Gjelder bare kvinner

Studien er publisert i oktoberutgaven av Arthritis Care & Research, og er en av de første som ser på sammenhengen mellom skotøy og smerter i foten. Forskerne har studert data fra mer enn 3300 menn og kvinner, og konkluderer med at feil skotøy blant kvinner kan føre til smerter og plager i foten. Nesten 65 prosent av kvinner som rapporterte om plager, har brukt høyhælte sko tidligere i livet. De fant ingen lignende sammenheng mellom skotøyet til menn og smerter i foten.

Forskerne delte skoene inn i ulike grupper: Sko med høye hæler, pumps, sandaler og slippers ble klassifisert som «dårlige». Sko med gummisåler og arbeidsstøvler ble klassifisert som «gjennomsnittlig», mens joggesko ble klassifisert som «god». Forskerne konkluderer med at kvinner som i hovedsak har brukt joggesko og andre «gode» sko da de var unge, minsker risikoen for å få smerter i foten med mer enn 50 prosent sammenlignet med de som har brukt sko med harde såler eller med gummisåler.

Storparten av kvinnene i undersøkelsen har brukt sko med høye hæler, og løper som sagt den største risikoen for å få problemer med smerter i føttene. Mer enn 60 prosent av kvinnene fortalte at de har brukt «dårlige» sko, sammenlignet med bare to prosent av mennene.

Utsettes for støt

Forskerne bak studien forklarer at føttene utsettes for et støt hver gang vi tar et skritt, og det er hælen og ankelen som blir belastet mest. Joggesko og andre gode sko har såler som beskytter foten.

Alyssa B. Dufour gir noen tips når du skal velge sko. Tipsene er gjengitt i Science Daily:

  • Velg komfort fremfor fashion.
  • Velg sko ut fra hvordan de sitter på foten, ikke ut fra størrelsen som er gitt av produsenten. Skostørrelser varierer fra merke til merke.
  • Finn sko som passer til den største foten din – de fleste har en fot som er større enn den andre.
  • Unngå sko med høye hæler og spiss tå.
  • Prøv alltid skoene på begge føttene og prøvegå skoene før du kjøper dem.
  • Når du prøver sko, sjekk at du klarer å bevege tærne fritt.
  • Prøv sko på ettermiddag/kveld. Da er foten størst.

Prisnippet når du kjøper sko, bør være: skoene dine skal passe foten din, det er ikke foten din som skal passe til skoene.1

Kilder

Referanser

  1. Dufour A, Broe K. Foot pain: Is current or past shoewear a factor? . Arthritis Care & Research 2009; 61: 1352-58 .
  2. www.sciencedaily.com
  3. www.nytimes.com