Nyhetsartikkel

Høye hæler og helseplager

Hyppig bruk av sko med høye hæler øker risikoen for smerter - ikke bare i foten, men også i knær, hofter, rygg og nakke.

Det har lenge vært kjent at bruk av høyhælte sko ikke er bra for helsa. Å gå med høye hæler en gang i blant har nok ingen stor innvirkning, men særlig regelmessig bruk av høye hæler over lang tid, fører til økt stress og press på ulike deler av kroppen - deriblant knær, hofter, rygg og akillessenene. Blant annet må kroppen tilpasse seg og endre tyngdepunkt for å kompansere for hælhøyden. Man går også ofte med kortere, mer energiske steg og bruker flere muskler for å gå, enn om man går med flate sko.

Det er også lettere å tråkke over og få akutte skader ved bruk av høyhælte sko.

Les også: Høye hæler kan gi fotplager

Nakkesmerter

Kvinner har relativt sett svak nakkemuskulatur. Det kan gi høyere risiko for kroniske nakkesmerter, skriver forfatterne i innledningen til en studie som ble publisert i Journal of Physical Therapy Science i 2016.

Tidligere studier har funnet at 62 prosent av kvinner som går med sko med hæl som er høyere enn fem centimeter, og de som liker å gå i høye hæler, rapporterer plager fra fot, kne og rygg, samt endret gangmønster. Det gir også en mer ustabil holdning. Å gå i høye hæler øker aktiveringen av nakkemuskulatur og muskulaturen i korsryggen hos friske kvinner, noe som kan føre til overbelastning og utmattelse i kroppen og nakkemusklene, konkluderer de.

Jo høyere hælen er, jo høyere er risikoen for smerter eller plager i korsrygg, hofter og knær.

Les også: Hæl og fotsmerter

høye hæler.jpg

Kan føre til feilstilling av tærne

En annen studie, denne fra Medical Science Monitor fra 2019, konkluderer med at kvinner som går mye i høye hæler, har føtter som var betydelig flatere på tvers, med en stortå som er bøyd mer utover, sammenlignet med de som gikk med flate sko eller sko med lav hæl.

Høyhælte sko er således forbundet med høyere forekomst av hallux valgus (skjev stortå) og ulike feilstillinger av lilletåa.

WVU Medicine, United Hospital Center skriver på sine sider at utstrakt bruk av høye hæler kan føre til at akillessene og leggmuskler endrer fasong på grunn av det økte presset. Det kan føre til at senen blir kortere og at musklene kan stivne og omformes, noe som kan gi smerter i beina. Utstrakt bruk av høye hæler kan også føre til at kroppen justerer seg etter skoene. Det kan gjøre det ubehagelig å gå barfot eller i flate sko.

Les også: Operasjon for Hallux valgus

Blir oppfattet som mer attraktive

Mange kvinner sverger til høye hæler og synes det hører med når man vil pynte seg litt ekstra. I en systematisk gjennomgang av vitenskapelige studier, denne fra 2016, har forfatterne sett på helseplager knyttet til bruk av høye hæler, men også på psykoseksuelle fordeler bruk av høye hæler kan gi. Forfatterne inkluderte 20 tidligere oversiktsstudier i gjennomgangen. 

I de mest oppdaterte oversiktene fant forfatterne klare bevis for at det var en sammenheng mellom bruk av høye hæler og hallux valgus, og muskel- og skjelettsmerte. Fem studier viste at bruk av høye hæler førte til at kvinner ble oppfattet som mer attraktive og/eller hadde en innvirkning på menns atferd.

I gjennomgangen viser forfatterne til at høye hæler også blir solgt til barn i enkelte land, og at de er populære blant ungdom. Er det verdt å vurdere om det er passende at barn og unge med umodent skjelett bruker høye hæler? Spør de.

Forskerne konkluderer med at høye hæler gir psykoseksuelle fordeler for kvinner, men at de kan ha en negativ innvirkning på helsen. Det er viktig at kvinners valg av fottøy blir respektert, og at ingen blir presset til å bruke høye hæler mot sin vilje, skriver de.

Les også: Behagelige sko forebygger best

 

Kilder

Referanser

  1. Park K, Kim Y, Chung Y, Hwong S. Effects of the height of shoe heels on muscle activation of cervical and lumbar spine in healthy women. J Phys Ter Sci 2016; 28 (3): 956-959. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Puszczałowska-Lizis E,Dąbrowiecki D, Jandziś S, Zak M. Foot Deformities in Women Are Associated with Wearing High-Heeled Shoes. Med Sci Monit 2019; 25: 7746-7754. www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Barnish M, Morgan HM, Barnish J. The 2016 HIGh Heels: Health effects And psychosexual BenefITS (HIGH HABITS) study: systematic review of reviews and additional primary studies. BMC Public Health 2017. www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. WVU Medicine United Hospital Center: High Heels: The health risks wvorthocenter.com