Nyhetsartikkel

Hundebitt rammer oftest eiers familie

I de fleste tilfellene der hundebitt har ført til skader, er hunden eid av et familiemedlem av den som blir skadet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette er vist gjennom flere studier. I en studie som ble utført av amerikanske Mayo Clinic og Phoenix Children`s Hospital, har forskerne sett nærmere på denne type skade og omstendighetene rundt skadetilfellene.

Studien ble publisert i Journal of Pediatric Surgery i februar 20151. Den viste at hos mer enn halvparten (53 prosent, 150/282)) av alle som ble behandlet for hundebitt ved Phoenix Children`s Hospital, tilhørte hunden som bet et nært familiemedlem av den som ble bitt.

Les også vår pasientinformasjon om hundebitt

Pitbull vanligste rase

Den retrospektive studien hadde undersøkt hundebitt-skader ved Phoenix Children`s Hospital i perioden 2007-2013. 670 skader forårsaket av hundebitt ble behandlet ved sykehuset i perioden. 282 av disse var så alvorlige at det krevde evaluering av traumeteam eller transport i ambulanse. Karakteristikk av de vanligste funnene blant disse 282 inkluderte:

  • Begge kjønn ble bitt (55 prosent menn/gutter)
  • Vanligste alder på pasienten var fem år, men favnet fra to måneder til 17 år
  • 28 hunderaser ble identifisert. Den vanligste var Pitbull (39 prosent av tilfellene der hunderase var registrert, 83 av 213).
  • De vanligste skadene var opprivning av huden (ofte i ansiktet), men det var også en rekke bruddskader og kritiske skader som alvorlig skade på nakke og kjønnsorgan.

Falsk trygghetsfølelse

Mer enn 60 prosent av skadene krevde en påfølgende operasjon. - Selv om de fleste pasientene kunne dra hjem fra sykehuset etter et døgn, må man også ta med i beregningen de psykologiske effektene det gir å bli bitt av en hund, sier forskeren som ledet studien, Erin Garvey, i en uttalelse til Mayoklinikken2.

Forfatterne påpeker videre at mange får en falsk trygghetsfølelse fordi de kjenner hunden godt. De mener at neste steg innen forskningen på dette området er å identifisere hvilken type opplæring som kreves - og hvem som trenger den; foreldrene, hundeeierne eller barna.

Forskerne håper å opplyse familier om hvor viktig det er å følge råd og tips som blir gitt for trygg omgang med hund, selv om hunden er en del av familien.

Hva kan familien gjøre for å forebygge hundebitt og omgå hunder på en best mulig måte? Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Forebygg hundebitt

Kilder

Referanser

  1. Garvey EM, Twitchell DK, Ragar R, Egan JC, Jamshidi R. Morbidity of pediatric dog bites: A case series at a level one pediatric trauma center. Journal of Pediatric Surgery 2015; 50 (2): 343-46. www.jpedsurg.org
  2. Mayo Clinic, Phoenix Children’s Hospital Dog Bite Study Highlighted, McVeigh J newsnetwork.mayoclinic.org