Nyhetsartikkel

Hva feiler det superheltene?

Mange av heltene fra tegneserieverdenen har ikke bare superkrefter, de har også uvanlige hudfarger og andre ytre kjennetegn. Hva slags sykdommer kan det være som gjør Hulken grønn og Mystique blå? Og hvilken diagnose har Mr. Fantastic?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det har forfatteren av en artikkel som ble publisert i JAMA Dermatology i juni 20161 sett nærmere på.

De mest kjente tegneseriekarakterene med blå hud er Mystique, the Beast (Beistet) og Mystiques sønn Nightcrawler (Nattkryperen). Det finnes flere medikamenter og kjemikalier som er forbundet med blågrå pigmentering av huden. Andre årsaker til blågrå hud kan være forgiftning med vismut, forgiftning med kvikksølv, chrysiasis (en tilstand som oppstår dersom en person inntar gullsalt) og argyri ( en tilstand som oppstår etter lengre tids bruk av sølvpreparater - enten ved å drikke dette, eller ved drypping og pensling av slimhinner).

Har Beistet spist for mye gulrot?

Blant karakterer med rød hud finner vi blant annet Red Skull og the Red King of Planet Hulk. Årsakene til rød hud inkluderer bivirkninger av legemiddel eller narkotika, pityriasis rubra pilaris, alvorlig atopisk eksem, alvorlig psoriasis og Sézary syndrom. The Thing (Tingen) sin oransje hud kan skyldes hyperkarotenem (hyperkarotenemi er tilstedeværelsen av det oransje pigmentet karoten i blodet - noe som skyldes et overdrevent inntak av gulrøtter eller andre karotenrike grønnsaker), mener forfatteren.

Hulken beskrives som kanskje en av de mest elskede tegneserieheltene, og den av tegneserieheltene med størst emosjonelle konflikter. Den grønne huden kan skyldes gulsott som følge av blokkerte galleganger, inkludert svulster i bukspyttkjertelen. Intens grønn hudfarge har også blitt rapportert inn hos kritisk syke som har blitt eksponert for visse fargestoffer fra sondemating. Eksponering for kobber fra svømmebasseng og smykker kan også gi grønt hår og grønn hud. Fra det 16. til det 19. århundre var chlorosis også forbundet med jernmangelanemi - et fenomen man ikke har sett i nyere tid, takket være rask diagnose og behandling.

Jerven og Rogue

Karakteren Albino/Augusta Seger ble beskrevet som et blekt barn som kunne gjøre seg selv usynlig. Denne karakteren ble inspirert av albinisme, hvor det er delvis eller total mangel på fargepigment (melanin) i melanocyttene i huden, hårfollikler og øyne.

X-Mens Rouge har fått diagnosen poliose av forfatteren, mens Wolverine (Jerven) fra samme serie må ha hypertrikose - også (uformelt) kjent som "Wolverine syndrome". Poliose er reduksjon eller fravær av fargepigmenter (melanin) i hår, som kan ses som en, eller eventuelt flere, hvite flekker i håret. Hypertrikose er en tilstand med unormal hårvekst på kroppen.

Akromegali og Ehlers-Danlos syndrom

Hulken har nok også akromegali - ettersom han opplever både økt skostørrelse, spadelignende hender, høyt blodtrykk og unormalt mye svetting. Tilstanden skyldes overproduksjon av veksthormon og oppstår hos voksne personer. Skurken Lobster Man har på sin side Goltz syndrom, der et av symptomene er ektrodaktyli - også kjent som hummerklo (splittet hånd). Goltz syndrom er en genetisk (arvelig) sykdom som kan påvirke utviklingen av mange ulike organsystemer.

Den siste superhelten som ble diagnostisert av artikkelforfatteren, var Mr. Fantastic som synes å være istand til å strekke kroppen sin på uendelige måter. Diagnosen: Ehlers-Danlos syndrom. En arvelig bindevevssykdom som inkluderer hypermobile ledd.

Kilder

Referanser

  1. Long V. Dermatology and Comic Book Characters. JAMA Dermatology 2016; 152(6): 697. archderm.jamanetwork.com