Nyhetsartikkel

Hvor høy feber kan du få?

Kan man ha en kroppstemperatur på 47 grader når man har feber?

Spørsmålet som vi fikk fra en av våre lesere kan virke enkelt, men ved nærmere søk i kilder var ikke svaret så opplagt som man kunne tro.

Feber defineres som temperatur på over 38 grader målt i endetarmen. Grensen for når temperaturforhøyelsen i seg selv kan være farlig, er vanligvis 41 grader.

Du kan lese mer om feber i vår veiviser.

Hvor høy feber kan du få?

Hva er så de øvre målene for feber - hvor høy kan kroppstemperaturen bli der pasienten overlever? I boken Medical Physiology (Guyton & Hall, 2006) står det listet feber opp til 44 grader, og deretter teksten "upper limit of survival?"

Flere nyhetsartikler og Guinness rekordbok viser til et tilfelle fra juli 1980. Da ble Willie Jones innlagt på Grady Memorial Hospital i Atlanta i USA med heteslag. Han fikk målt kroppstemperaturen sin til 115.7 F (46.5 grader) /116.7F. Jones ble skrevet ut fra sykehuset etter 24 dager.

NHI har vært i kontakt med Grady Memorial Hospital, men i og med at dette skjedde for snart 35 år siden, er det ingen som har kunnet kommentere hendelsen.

Ikke mulig med høyere feber enn 43 grader

Dag Berild er førsteamenuensis ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Universitetet i Oslo. Han tror ikke på målingene som ble gjort ved sykehuset i Atlanta i 1980.

- Det er ikke mulig å ha feber på 47 grader, det må være en feilmåling. Den øverste grensen for feber er på 43 grader, og temperaturer over 41 grader er veldig uvanlig, sier Berild.

- Kan det være individuelle forskjeller?

- Det er ingen som kjenner til noen individuelle forskjeller. Den øvre grensen for feber før du dør, er på 43 grader, men du kan godt dø med en forhøyet kroppstemperatur på mellom 41 og 43 grader, sier Berild.

Han påpeker videre at feber er hensiktsmessig og nyttig for kroppen.

- Det er misforstått at man skal slå ned feber. Dette er noe vi har som skal hjelpe kroppens immunforsvar. Hos barn med feberkramper eller eldre med hjertesvikt kan det å slå ned feberen dempe ubehag. Ellers er det en mening med alt som skjer i kroppen. Du blir fortere frisk dersom du ikke slår ned feberen, sier Berild.

Kilder

Referanser

  1. Lawrence Journal World - 25.juli 1980 - Man survives high fever news.google.com
  2. Guinness World Records 2004 - Humans - Body Extremes www.powells.com