Nyhetsartikkel

Hvor høyt er for høyt blodtrykk?

Ved hvilke verdier regnes blodtrykket som høyt? Les legens svar i denne artikkelen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NHI.no har ingen spørsmål/svar-tjeneste, men får fra tid til annen dukker det opp spørsmål relatert til artiklene våre som vi svarer på. Spørsmålet over er fra ett slikt leserinnlegg.

Når vi måler blodtrykket, måler vi to verdier. Den øvre, det systoliske blodtrykket, bør ikke være høyere enn 160. Den nedre, det diastoliske blodtrykket, bør ikke være høyere enn 100. Hvis du har flere risikofaktorer, vil en velge 140/90 som grense. Har du ingen risikofaktorer, er 160/100 en grei grense.

Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom i seg selv, men det er en belastende faktor for hjertet og øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt på lang sikt. Les mer om dette i vår veiviser.

Totalrisiko

Et forhøyet blodtrykk er ingen krisesituasjon. Blodtrykket må ikke senkes med en gang. Vanligvis sier man at det skal brukes et halvt år til å fastslå om blodtrykket virkelig er forhøyet - det vil si om gjentatte blodtrykkskontroller viser at blodtrykket holder seg forhøyt. Samtidig får pasienten informasjon om tiltak som kan bidra til å senke blodtryket uten medisiner - som å slutte å røyke, et sunnere kosthold, mer mosjon, vektreduksjon.
Se vår animasjon om blodtrykket:

Det legene er mest opptatt av, er ikke et enkelt mål av forhøyet blodtrykk - men din totalrisiko for å utvikle hjertekarsykdom. Det er en rekke risikofaktorer for å få hjertekarsykdom: Arv, kjønn (mann), kolesterol, røyking, diabetes,blodtrykk. Dersom du kun har et høyt blodtrykk, men ingen risikofaktorer, er det liten grunn til bekymring - og grensen for hva en vil betegne som høyt blodtrykk, heves.

Nervøsitet og målinger

Hvis man fastslår at pasienten har for høyt blodtrykk - har hypertensjon - er det en livslang tilstand og vil kreve behandling resten av livet. Derfor er det viktig at man virkelig er sikker på at blodtrykket er forhøyet.

Mange er nervøse og anspente når de kommer til legen for å måle blodtrykket. Det kan medføre at trykket måles høyere enn det egentlig er. Og det blir gjerne verre neste gang blodtrykket skal måles, fordi man vet at det var litt høyt forrige gang ...

Derfor anbefales det at pasienten selv måler blodtrykket hjemme, enten med et vanlig blodtrykksapparat eller med såkalt 24t automatisk blodtrykksmåling der verdiene registreres i en liten datamaskin som du bærer på deg i et døgn - og som legen leser av ved neste kontroll.

Se også vårt digitale seminar om høyt blodtrykk