Nyhetsartikkel

Hvor ofte bør jeg vaske håret?

Både hårtype, bruk av hårprodukter og hvor mye du svetter avgjør hvor ofte du bør vaske håret.

Håret trenger kanskje ikke å vaskes så ofte som du tror. Men hvor ofte er ofte nok? 

Mennesker som svetter mye, vil gjerne ønske å vaske håret hver dag. Svette kan føre til overskudd av talg i hodebunnen. Dette kan igjen føre til at håret føles og ser fett ut. Å bruke stylingprodukter kan også gi behov for å vaske håret ofte. Men å bruke sjampo hver dag kan føre til at håret mister den naturlige oljeaktige talgen som beskytter hår og hodebunn mot uttørring. 

- Generelt vil jeg ikke anbefale å vaske håret hver dag. Dette gir lettere tilgang til dårlige bakterier og sopp i hodebunnen, noe som kan forårsake betennelse og kløe, sier hudlege Mehmet Göker til helsenettstedet Patient.info1.

Hårtype avgjør

Når håret begynner å føles fett og urent å ta på, er det på tide å vaske håret. Men hårtypen du har, spiller også en rolle. 

Patient.info gir følgende råd til hårvasken med tanke på forskjellige hårtyper:

  • Personer med normalt, rett hår kan vanligvis vente to eller tre dager mellom hver vask. 
  • Personer med tykt, krøllete hår bør unngå å vaske håret mer enn en eller to ganger i uken, siden overflødig sjamponering kan gjøre håret tørt og krusete.
  • Personer med grovt afrohår bør ideelt vaske håret en gang i uka eller litt sjeldnere, da denne hårtypen er den mest skjøre.
  • Personer med skadet eller tørt hår bør sørge for at de inkluderer dyp kondisjonering av håret som en del av hårvaskrutinen.

For å forlenge tiden mellom hårvaskene, bør du velge en sjampo som passer for den hårtypen du har.

For eksempel: har du tørt eller skadet hår, bør du bruke en fuktighetsgivende sjampo for å forlenge tiden mellom hårvaskene.

Neste side