Intervju

Hvordan behandle hard hud under føttene og sprukne hæler?

Har du hard hud, hud som sprekker under føttene, liktorn eller en vanskelig negl og lurt på hva du skal gjøre? Vi har spurt en fotterapeut.

Hard hud og hud som sprekker, liktorn og vanskelige negler: Føttene våre må tåle mye, men kanskje får de ikke den oppmerksomheten de fortjener?

- Hard hud får vi på grunn av trykk. Når huden får trykk, begynner huden selv å produsere mer hud som et forsvar. Noen ganger blir det for mye hud og det fører til problemer, sier Torild Tjensvold. Hun er fotterapeut fra Jørpeland i Rogaland.

Fotterapi er en helsefaglig behandling som utføres av autorisert helsepersonell. Årsaken til at folk oppsøker fotterapeuten eller blir henvist av lege, er mange:

- Det kan være hard hud under føttene, hud som sprekker, liktorner, fotvorter og ikke minst negleproblematikk: inngrodde, nedgrodde eller tjukke negler. Det er det mye av, sier Tjensvold.

Det er store individuelle forskjeller når det kommer til hard hud.
- Noen kan få for stort trykk på grunn av vekt. Men dette har også med knoklene sin utforming å gjøre. Kanskje har man knokler som er mye nedsunket som gir ekstra trykk mot huden der. Vi har forskjellige fasonger på foten, som igjen er avgjørende for hvilke plager som oppstår, sier hun.

Torild Tjensvold bilde (2).jpg
Torild Tjensvold er fotterapeut fra Jørpeland i Rogaland.

Kan være arvelig

- Når må hard hud behandles?

- For noen er ikke plagene store. Kanskje har de litt hard hud, blir tørr og det kan flasse. Da er den beste behandlingen å kjøpe seg en god fotkrem med mye fuktighet. Smører man føttene sine én gang om dagen, er du nesten kvitt problemet med hard hud, forteller Tjensvold.

- Men andre får mye hard hud. Problemet med hard hud kan også være arvelig. Jeg har hatt pasienter med opp til én centimeter tykk hud på hælen, og mange opplever at den harde huden sprekker. Da er det greit å få dette behandlet, sier hun og forteller at fotterapeuten vil skjære bort den harde huden, og pusse det lett slik at det blir en glatt overflate.

- Kan den harde huden ha beskyttende effekt?

- Enkelte vil beholde den harde huden for de opplever det som beskyttende. Det viktigste er at det er greit for den som eier føttene. Vanligvis er ikke hard hud et stort problem, men det kan altså slå sprekker, bli irriterende og smertefullt.

Tjensvold forklarer at huden består av tre hudlag. I det ytterste laget, der den harde huden utvikler seg, er det ikke nerver og blodårer.

- Det er derfor vi kan bruke skalpell og skjære bort hard hud. Men når det dannes sprekker på for eksempel hælen, sprekker det gjennom alle hudlagene. Når du trør ned, vil denne sprekken sprike.

Hun forteller at behandlingen av en fotsprekke, skjer ved at hun fjerner hard hud rundt sprekken.

- Ofte er dette nok, men sprekkene kan være så dyp at jeg limer dem sammen med hudlim for å få sprekken tett. Det kan også teipes sammen.

- Er det risikabelt med dype sprekker på hælen?

- Det kan være det. Men for en som ikke har underliggende sykdom, handler det mest om generell hygiene og å unngå infeksjon. Men som regel gror disse sprekkene av seg selv, sier hun.

- Idrettsutøvere eller folk som løper mye, får ofte hard hud under føttene. Men bør dette fjernes?

- Jeg mener dette bør fjernes. Jeg har sett mange løpere som har for stramme sko. De får ofte hard hud på stortåen og på stortåens grunnledd. Der kan det bli en hard og tykk kant som kan bli smertefull. Dette bør fjernes, men det oppstår veldig fort på nytt. Derfor kan det være lurt å lage en avlastning, og aller helst finne en sko som passer foten, sier Tjensvold, og fortsetter:
- Å bruke en god fotkrem daglig vil også virke godt og kan lette på problemene, sier hun.

- Er det andre ting du kan gjøre selv?

- Fotbad er behagelig, men det hjelper kanskje ikke på hard hud på sikt. Det vil føles mykt med en gang, men etter noen timer vil det være det samme, sier hun.

Neste side