Nyhetsartikkel

Hvordan bli kvitt vorter på hender og føtter?

Ti til femten prosent av alle skolebarn har vorter. De fleste vorter blir borte av seg selv, men det kan ta lang tid. Her kan du lese lese om ulike behandlingsmetoder.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Selv om de aller fleste vortene blir borte av seg selv, kan det ta lang tid. 

Det finnes en lang rekke metoder for fjerning av vorter. Uansett behandling vil vortene være borte hos cirka 30 prosent etter 10 uker, og hos 95 prosent etter fem år.

En svak vitenskapelig dokumentasjon for effekt finnes for lokalbehandling med salicylsyreholdig preparat, for maursyrepreparat, for frysebehandling og for injeksjon av antigen i vortene. Behandlingseffekten er imidlertid beskjeden.

Les vår pasientinformasjon om vorter her

 

Vortemiddel

Vortemidler som inneholder salisylsyre (for eksempel Vortemiddel NAF) eller maursyre (for eksempel Vortefri) fås kjøpt på apotek uten resept. Ved bruk av vortemiddel er det viktig å bløtgjøre hud og fjerne hard og død hud. Dette kan gjøres ved å sitte med hender eller føtter i varmt grønnsåpebad i fem til ti minutter, og deretter skrubbe bort den harde huden med for eksempel en pimpstein eller en fil. Dette gjøres før du smører eller pensler på vortemiddelet.

Vortemiddelet bør påføres hver kveld. En til to ganger hver uke fjernes hinnen over vorten før vortemiddelet påføres. Behandlingen bør fortsette inntil du har oppnådd ønsket resultat, noe som ofte kan ta flere måneder.

Frysebehandling 

Vorter kan man også forsøke å fryse bort. Den vitenskapelige dokumentasjonen for at slik behandling virker, er svak og forvirrende. I sammenligning med placebo er frysebehandling ikke bedre. Sammenlignet med salisylsyrepreparat er heller ikke frysebehandling bedre, men det finnes studier som har funnet at frysebehandling er bedre enn salisylsyre ved håndvorter.

Frysing kan være smertefullt, så denne behandlingen passer dårlig for de aller yngste. Frysebehandling egner seg best på hendene, der vortene ikke stikker så dypt. Frysebehandlingen gjennomføres ved påføring av flytende nitrogen og krever besøk hos lege. Det er viktig at nedfrysingen ikke varer for lenge for å unngå at det oppstår frostskade. Ofte fryses det i 10 til 30 sekunder, men varigheten avhenger av størrelsen på vorten og beliggenhet. Behandlingen må som regel gjentas med to til tre ukers intervall inntil man ser forventet virkning.

Kirurgi

Det er sjelden man skjærer eller brenner bort vorter. Denne behandlingen gir arr, og slike arr kan bli smertefulle, særlig i fotsålene. I tillegg tar det lang tid før et sår under foten gror.