Nyhetsartikkel

Hvordan er helsa til Clinton og Trump?

Det går mot amerikansk presidentvalg. Den ene kandidaten er 69 år, den andre 70. Hvordan står det egentlig til med helsa til de to presidentkandidatene i USA?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter at Hilary Clinton nærmest kollapset etter en minnegudstjeneste 11. september, er det blitt spekulert i begge de to presidentkandidatenes helse.

Clinton og Trumps egne leger har nå offentliggjort og kommentert helsetilstanden til sine to pasienter. I den forbindelse har det amerikanske helsenettstedet WebMD, bedt tre uavhengige leger om å analysere informasjonen. Dette er leger som uttaler seg generelt og som ikke har vært involvert i behandlingen av de to presidentkandidatene. Denne artikkelen er basert på analysen fra WebMD.

Hillary Clinton

Hilary Clinton

Clintons lege, Lisa Bardack, har forklart at det var lungebetennelse som førte til hendelsen 11. september. Legen forteller at Clinton går på følgende medisiner:

  • Armour Thyroid, for lavt stoffskifte
  • Warfarin, som ble foreskrevet etter at hun fikk blodpropp i 2012
  • Clarinex - et antihistamin mot allergi
  • Vitamin B-12 etter behov
  • Antibiotika for pågående lungebetennelse

Da Bardack undersøkte Clinton i forbindelse med lungebetennelsen, ble det også gjort en vurdering rundt risiko for hjertesykdom. Disse prøvene viste seg å være gode, og Bardack har konkludert med at Clinton har en svært god mental helse, og er fysisk frisk.

Len Horovitz er indremedisiner og lungespesialist ved Lenox Hill Hospital i New York og en av de uavhengige legene som har konkludert rundt Clintons helse. Hun mener det ikke er overraskende at Clinton har pådratt seg en lungebetennelse – Clinton kjører et hardt løp i valgkampen. Om det som skjedde den 11. september, sier hun at Clinton trolig var dehydrert, hadde feber og et blodtrykksfall som gjorde at hun ble svimmel og holdt på å miste fotfeste.

Hossein Bahrami er hjertespesialist ved Keck School of Medicine ved University of Southern California, og har også vurdert helseinformasjonen Clinton nå har offentliggjort. Han konkluderer med at demokratenes presidentkandidat har lav risiko for hjerte- og karsykdom. Den tredje uavhengige legen, Greg Rosencrance (spesialist i allmennmedisin ved Medicine Institute at Cleveland Clinic), konkluderer også med at Clinton generelt er frisk.

Donald Trump

Donald Trump

Informasjonen Trumps lege har gitt er heller ikke å kimse av: Han skal ha et kolesterol innenfor normalområdet. Det samme skal gjelde leverfunksjon.

Trumps lege, Harold Bornstein, forteller at Trump tar fysiske prøver hvert år. Og en koloskopi fra 2013, viser ingen tegn til kreft i tykktarmen.

Legen har vurdert det dit hen at han har en noe forhøyet risiko for hjertesykdom, men prøver gjort i april i år, blant annet EKG, var ifølge Bornstein normale. Trump skal også nylig ha tatt en PSA-test, et mål på risiko for prostatakreft. Denne testen var god.

Av legemidler tar Trump rosuvastatin, et kolesterolsenkende middel, og en lav dose aspirin.

De uavhengige legene som vurderte Trumps helse, er stort sett engie om at Trump er i god form. Horovitz sier at kolesterolnivåene er gode, men at dette ikke er overraskende siden han står på statiner. Men Horovitz mener også, som Trumps lege, at presidentkandidaten har en noe økt risiko for hjertesykdom og at han gjerne kan gå ned i vekt.

"Vi vet at menn generelt har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer enn kvinner, selv med samme nivå av kolesterol og blodtrykk," sier Bahrami. "Og hvis de har flere risikofaktorer, som fedme eller høyt kolesterol (som antas siden Trump tar statiner), er risikoen enda høyere”, sier han til WebMD.

Rosencrance kommenterer Trumps helse på denne måten: "Basert på hans vitale tegn og testresultater, ser Trump frisk ut, sett bort fra at han er noe overvektig".

(Kilde: www.webmed.com)