Nyhetsartikkel

Hvordan få medisinen til å fungere raskest?

Kan måten du tar medisinen på, påvirke hvor fort det tas opp i kroppen?

Dette har forskere fra John Hopkins Universitet undersøkt. 

De har funnet ut at om du sitter, står eller lener deg til siden kan påvirke hvor fort legemiddelet tas opp i kroppen. 

Feil kroppsholdning kan forsinke hvor raskt medisinen brytes ned og absorberes - med så mye som en time.

Studien er publisert i Physics of Fluids1.

Kroppsholdningen avgjør

Forskerne har basert funnene på en modell som er laget for å simulere mekanikken til legemiddeloppløsning i magen på et menneske. 

Forskerne sier i nyhetsmeldingen fra universitetet2 at de ble overrasket over at kroppsholdningen hadde så stor effekt på hvordan medisinen ble tatt opp i kroppen.

De skriver at flere modeller er blitt utviklet den senere tiden for å simulere arbeidet til flere store organer, spesielt hjertet. Modellen som er brukt i denne studien, blir omtalt som å være den første som kan utføre realistisk simulering av magen til et menneske. Ved å blande fysikk med biomekanikk og væskemekanikk, etterligner modellen det som skjer inne i magen når den fordøyer mat, eller i dette tilfellet medisin.

Best å hvile på høyre side

Ifølge nyhetsmeldingen vil de fleste piller ikke fungere før de når tarmene. Så jo nærmere en pille lander i nedre delen av magen, jo raskere vil den begynne å oppløses og tas opp av tolvfingertarmen, den første delen av tynntarmen. 

Hvis pillen blir tatt mens man hviler på høyre side, vil pillen havne på høyre side av magen - nærmest den delen av magen hvor pilleinnholdet oppløses og blir tatt opp i tarmen. Piller tatt i oppreist stilling, vil havne i bunnen av magen. Piller tatt mens man hviler på venstre side, lander i øvre del av magen og tar lengst tid å oppløse og nå tarmene.

Forskerne beregnet at oppløsningshastigheten er 2,3 ganger raskere om man ligger på høyre side, enn ved en oppreist stilling. Å ligge på venstre side, er minst hensiktsmessig.

Resultatene viste følgende: Hvis det tar 10 minutter for pillen å oppløses om man ligger på høyre side, kan det ta 23 minutter i oppreist stilling og over 100 minutter om man ligger på venstre side.

- For eldre, stillesittende eller sengeliggende mennesker kan det ha stor innvirkning om de vender seg til høyre eller venstre når de de tar medisiner, sier seniorforfatter Rajat Mittal, ved Johns Hopkins Universitet.

Det bør også påpekes at maten vi spiser kan påvirke kroppens opptak av medisiner.

Du kan lese mer om det her: Medisiner og mat

 

Kilder

Referanser

  1. Lee J H, Kuhar S, et.al. Computational modeling of drug dissolution in the human stomach: Effects of posture and gastroparesis on drug bioavailability. Physics of Fluids 2022. aip.scitation.org
  2. Jill Rosen, Johns Hopkins University, THE BEST WAY TO TAKE A PILL, ACCORDING TO SCIENCE, 2022 hub.jhu.edu